Продукти:
• 4 ч.ч. брашно
• 1 ч.ч. мед
• 1 ч.ч. захар
• 2 ч.ч. едро нарязани бадеми или орехи
• 1 ч.л. канела
• 1 ч.л. смлян карамфил
• 1 щипка сол
• 1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Разбъркваме яйцата и захарта до побеляване. Добавяме меда, канелата, карамфила, солта и содата, като продължаваме да бъркаме много старателно. Постепенно сипваме брашното и месим интензивно, докато получим еластично брашно.
Разстиламе готовото тесто върху набрашнена метална повърхност, заглаждаме го отгоре и поръсваме ядките. Печем 35-40 мин при температура 200-220°С.
Изчакваме готовата питка да поизстине и я нарязваме на квадратчета или правоъгълници. Тази пита можем да приготвим няколко седмици преди Коледа и да я съхраняваме в плътно затворена кутия.
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 125 г пудра захар • 8 яйца • 250 г шоколад • 100 г брашно • 1 ч.ч. смлени бадеми • 250 мл вода За глазурата: • 125 г шоколад • 2 с.л....
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...