07.10.2022 година
1564339898.swf
Г
ъби
Сърнела гигантска
Macrolepiota procera Sсоp. ех Fг.
ЯДЛИВА ГЪБА. Младите екземпляри, които са ароматни и вкусни, са добри за консумация. Поради вкусовите си качества е много ценена от гастрономите гъба. Подходяща е за всякакъв вид преработка, но за зимата може да се изсуши на резанки. Застарелите екземпляри са твърди, а пънчето задължително се отстранява чрез отчупване под шапката.
Расте по просветлени места във всякакви горски насаждения, по просеки, в долини, градини, поединично и най-често групово. Появява се през лятото и през есента.

ОПИСАНИЕ:

Шапката при младата гъба е яйцевидна, затворена, с бяло було между нея и пънчето, по-късно става звънчевидна, а при напълно развитата гъба е разперена, почти равна, с типична добре оформена гърбичка точно в средата. Диаметърът на шапката е 20-25 см, но често се срещат и екземпляри с диаметър над 30-40 см. Кожицата е бледокафява, върху цялата повърхност има добре очертани люспички в кръгове, които при обелване увличат и част от плодовото месо.
Плодовото месо е бяло (цветът не се променя), меко, но плътно, с гъбен аромат и вкус на пресни орехи.
Ламелите са широки около 1 см, стоят плътно една до друга, свободни, твърде меки, бели.
Спорите са безцветни, а споровият прашец е бял.
Пънчето е твърде високо - над 15-20-30 см, но много тънко (1-2 см), винаги кухо, в основата леко удебелено, в горната част под шапката гладко, с кафяви змиевидни шарки. Плодовото му месо е твърдо, жилаво. Много лесно се отделя от шапката.
17.06.2013 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022