Баклата е силно студоустойчива, с големи претенции към почвената и въздушната влага. Тези й качества позволяват да се засява и предзимно, най-добре в южните райони, където ще презимува успешно, рано напролет ще използва влагата и ще излезе на пазара, когато все още няма зелен фасул и други ранни зеленчуци.
Смята се, че баклата е позната от най-стари времена - още в праисторическо време. При идването им на Балканския полуостров българите са я заварили да я отглежда местното население.
Баклата е растение на дългия ден, което ще рече, че е взискателна към светлината. При сух въздух бобовете остават дребни, понякога окапват преждевременно. Много са подходящи водопропускливите почви с повишено съдържание на, хранителни елементи. За предзимно засяване почвата предварително се подготвя с дълбока обработка на площта и основно торене с фосфорни и калиеви торове. Сее се на браздова повърхност при разстояние между редовете 55 -60 см, а в реда 6-10 см, на дълбочина 6-7 см. В по-студените райони преобладава ранна пролетна сеитба на равна повърхност или на 3-4 редови ленти.
На по-малки площи в градината или двора баклата се засява гнездово по 6-7 семена във всяко гнездо около 50 см и 30 - 40 см между гнездата в реда. Сеитбената норма е 2,0-2,5 кг на 100 кв. м при едрозърнестата бакла и около 1,2-1,4 кг - при дребнозърнестите.
При ръчна беритба на зелените бобови средният добив от декар е около 1 т, а при механизирана (зрели семена) - около 400 кг.
Периодът за вземане на калеми е доста разтеглен, но студените зимни дни обикновено се пропускат и току виж в края на зимата дръвчетата са излезли от принудителния покой. През февруари пъпките на бадем...
Рязанецът (Allium schoenoprasum L.) е многогодишно луковично растение, образуващо гъсти туфи от тънки листа и цветоносни стъбла с нежни красиви съцветия. Расте и се развива непрекъснато да късна есен....
Къде по-рано, къде по късно, но към края на юни почти навсякъде у нас беритбата на ягодите приключва. Мнозина любители ги изоставят и започват усърдно да се грижат за тях едва на следващата пролет. ...
Гроздето на раннозреещите сортове лози е готово за консумация от 10 август до началото на септември. Като ранозреещи се отглеждат следните десертни сортове лози: - Кардинал - американски сорт с гол...