Градина » Доктор в моравата

 Доктор в моравата

През септември тревата на моравата расте значително по-бавно, въпреки че и сега е нужно да я косите периодично, дори и това да е сведено до веднъж на две седмици. Както и в предишните месеци, важно е да следите за състоянието на чима: при поява на плевели или мъх, трябва да почиствате с гребло, при силно уплътняване – да продупчвате повърхността на килима с вила. През този период зелената трева се подхранва също така рядко. Достатъчно е да внесете един път за целия месец фосфорни и калиеви торове.
Септември е времето, в което също така можете да ремонтирате моравата си. Изравнете падините и издутините, почистете олиселите места, подравнете краищата около лехите и пътечките, а в средата на месеца мулчирайте. За тази цел можете да използвате смес, приготвена от торф, почва и пясък. Ако почвата на подобрявания участък е глинеста, тези компоненти са в съотношение 1:2:4, а за песъклива – 1:4:1. При приготвянето на сместа всички компоненти трябва да са леко влажни. Почвената смес се разпръсва равномерно по целия участък при норма от 1,5 -2 кг за квадратен метър и се разпределя по повърхността с помощта на гребло. В резултат на тази намеса празнините между растенията ще се запълнят, ще се увеличи дебелината на плодородния почвен слой и тревата ще стане по-гъста.

Автор: Елена Христова

Представяме Ви:

Крастата по лозата се лекува трудно

Крастата по лозата се причинява от ериофидния акар Eriophyes vitij. Той е много дребен и не може да се види с просто око, а се разпознава по повредите, които причинява по листата. У нас е разпростране...

Не садете малини между овошките

Малината обикновено не се включва в сеитбооборотните планове, но тя може да се засади на същото място най-рано след 4-5 години. През това време почвата се използва от култури, които ще възстановят стр...

Борбата със сачмянката започва отсега

Сачмянката е болест по костилковите овощни видове. Причинява се от гъбичка (Stigmina carpophilum). Външно се проявява в своеобразно надупчване на листата, сакаш са пронизани от сачми. Оттук идва и име...

Желатинът поглъща танина във виното

След алкохолната ферментация, която продължава около 10 дни, виното трябва да се източва от джибрите. Тогава виното е грубо, тръпчиво, таниново с малко неприятен вкус, ако е направено от сортовете Каб...

Начало