Предзимните посеви имат някои предимства: спестяват скъпото ни през пролетта време, семената никнат по-рано и младите растения използват по-добре влагата и постепенното затопляне на времето. Най-сполучливи са предзимните посеви на леки, добре обработени, богати на хранителни вещества и бързо затоплящи се почви. Тежките безструктурни почви не са подходящи, тъй като са плътни, семената не покълват дружно, а растенията се развиват зле. На такива почви е по-добре семената да се засяват през пролетта след подходяща обработка.
Мястото за предзимните посеви трябва да се подготви отрано, докато почвата не е замръзнала. Трябва да го обогатите с органични и минерални (калиеви и фосфорни) торове, да прекопаете, да загладите с гребло, да набраздите. Засейте семената непосредствено преди настъпването на трайното застудяване в браздички, също както и през пролетта. След това ги посипете с торопочвена смес. Главната сложност в предзимните посеви е да изберете срока на засяване така, че след него да не настъпва продължително затопляне. В противен случай семената могат да покълнат, а след това да загинат от студовете.
От едногодишните видове преди зимата се засяват лаватерата, едногодишната ралица, диморфотеката, иберисът, невенът, годецията, космосът, макът, флоксът, ешолцията, едногодишната хризантема.
Преди зимата се сеят и многогодишни видове, семената на които се нуждаят от стратификация. Към тези култури се отнасят декоративният лук, игликата, ралицата, пулсатилата и някои други. Технологията на засяване е такава, каквато е при едногодишните култури, но те могат да се засяват значително по-рано, защото без продължително въздействие на ниските температури те няма да покълнат. При предзимните посеви е важно да поставите етикет и да отбележите мястото, за да не го прекопаете случайно през пролетта.
Размножаването на азалията става чрез резници. Най-подходяща почва е хвойновата, която се използва без специално приготовление. Такава почва се проветрява добре и не задържа излишна влага. Азалията им...
Неинфекциозните болести по доматите могат да засегнат както корените и кореновата шийка, така и листата и плодовете. Някои от тях се наблюдават и по пипера и патладжана. Ще ви запознаем с най-често ср...
Пожълтелите тъканите между нервите на петурата, от периферията към средата на листа издават варовата (неинфекциозна) хлороза. Това заболяване се дължи на липсата на желязо. Обикновено се проявява на в...
Коя е причината уж хубаво в началото вино след време да се пресече? Има различни причини, които предизвикват пресичане на виното. Във всички случаи напитката е болна. Вие ще прецените защо това с...