Градина » Време е да се погрижите за мушкатото

 Време е да се погрижите за мушкатото

Това толкова обичано цвете също се нуждае от внимание. То цъфти от пролеттта до есента всяка година, ако прекарва зимите в прохладно и светло помещение.

Премахнете цветовете!
Изрежете цветоносите, независимо от това дали има цветове или са се образували пъпки. Това ще помогне на растението да съхрани енергията си.

Откъсвайте застарелите листата!
Повечето листа на мушкатото през зимата увяхват. Внимателно откъсвайте пожълтелите и завехващи листа. Не ги изрязвайте с ножица, за да не останат да стърчат сухите дръжки.

Не подценявайте резитбата!
За да се радвате на кичести растения, през пролетта трябва да ги подрежете силно. Запазва се само основата на разклоненията. Върховете на клонките могат да се използват като резници за вкореняване.

Поливайте много пестеливо!
За мушкатото е подходящо светло помещение с температура 5-12 градуса. През зимата то ще мине без ярко осветление, затова можете да го поставите далече от прозореца.
През студените месеци поливайте рядко, защото това растение натрупва запаси валага в стаблата си и ги използва дълго. Почвата в саксията трябва да бъде само леко овлажнена и до следващото поливане повърхността й напълно да е изсъхнала. До март подхранването е изключено.

Автор: Светла Желязкова

Представяме Ви:

Време е да оберете облепихата

Дочакахме узряването и на облепихата. Събирането на тези плодове не е толкова сложно, стига да имате време, да владеете правилната техника, да съумеете да ги транспортирате и, разбира се, да съхраните...

Малки хитрости запазват лимоните

Лимоните и портокалите ще се съхранят свежи, ако ги намажете с растително масло, поставите ги в целофанов плик и ги държите в прохладно място. Можете да съхраните лимоните по следния начин: Махнете им...

Не забравяйте Карастоянката

Различни съвременни ябълкови сортове се „кипрят” по пазарните сергии и купувачите ги приемат радушно. Но мнозина с тъга си спомнят и за отглежданите в недалечното минало, които носят аромата на детств...

Време е да приберете праза

Към края на октомври и началото на ноември празът пълни пазара. Той е студоустойчиво растение. Слабите студове и сланите не го повреждат, не са опасни и за способността му да се съхранява. Това позвол...

Начало