Градина » Карфиолът може да нараства и след прибирането му

 Карфиолът може да нараства и след прибирането му

Ако сте си отгледали карфиол и някои глави не са наедряли както ви се иска, опитайте да ги накарате да понаедреят. Да ги държите на открито вече става невъзможно; поливане, подхранване, все едно, няма да помогнат. Но начин все пак има. Стига да не са съвсем, съвсем дребнички. Трябва да са направили поне 100 грама и да са добре облистени. Не ги изрязвайте с нож от корена, а ги изкопайте с малко повечко почва. В този им вид може да ги настаните на подходящо място. Такова е парникът за отглеждане на ранния разсад. Ако нямате парник, изкопайте в градината трап с необходимите ви размери. В парника или в изкопания трап ги наредете плътно една до друга, без да ги почиствате от листата. Важно е също запазената почва около корените да е влажна и затова полейте, ако се налага. Покрийте ги с подходяща плътна завивка, за да не пострадат от ниските температури. Не е нужно покривката да е прозрачна. Може да си послужите с рогозки, платнища и други подобни материали. Карфиолът вече не се нуждае от светлина, напротив, на тъмно главичките остават нежни и снежнобели, което е и целта. Главичките ще наедреят за сметка на хранителните вещества, които все още са в листата.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Разменяйте местата на зеленчуците

Продължителното отглеждане на едни и същи зеленчукови видове на едно и също място има редица вредни последици. Поради едностранното използване на хранителни вещества почвата бързо обеднява, а от еднот...

Защитете разсадите си от сечене

Тази болест дължи популярното си има не това, че младите растения полягат и изглеждат като посечени. То си е и така – там, където те се поддават над почвата ясно се вижда, че са загнили. Поради висока...

Вируси могат да унищожат овошките ви

Повредите от бактериални, вирусни и фитоплазмени болести при новозасадените овошки могат да провалят 70, дори 90% от реколтата. Докато овощарите са запознати с предпазните мерки и с лечението на бакте...

Ранно кафяво гниене заплашва овошките

Ранното кафяво гниене е една от най-опасните и разпространени болести по овощните дървета. Напада и костилковите и семковите овощни видове. Най-големи повреди обаче нанася на кайсията, черешата, вишня...

Начало