Градина » Малки хитрости удължават живота на зеленчуците

 Малки хитрости удължават живота на зеленчуците

- За да съхраните по-дълго тиквички или краставици, ги поставете в полиетиленови торбички или емайлирани съдове и ги дръжте, без да покривате с капак на най-долната лавица на хладилника.
- За да не плесенясват краставиците, засолени в открит съд, поставете отгоре нарязани късчета хрян.
- Солените краставици ще бъдат по-вкусни и ще издържат повече, ако в маринатата поставите малко горчица.
- Краставиците не се съхраняват добре заедно с ябълките.
- Доматите и чушките се съхраняват по-дълго в кошница, закачена в затъмнено проветриво помещение.
- Зелените краставици могат да се съхранят свежи няколко дни, ако държите три четвърти от опашките им потопени във вода. Водата трябва да се сменя ежедневно.
- За да се съхранява по-дълго киселото зеле, трябва да го прехвърлите в стъклени буркани и го залеете (на два пръста над повърхността на зелето) с растително олио.
- При дълго съхранение на картофи се препоръчва да купувате от по-късните сортове. Картофите могат да се съхраняват в дървени или картонени кутии с отвори в сухо и прохладно помещение при температура 3-5 градуса.
- За да съхраните по-дълго патладжаните и сладките чушки, трябва да ги поставите на един слой в емайлирана посуда и да ги държите, без да ги покривате, на най-долната лавица в хладилника.
- Репичките много бързо се разваляг и затова не подлежат на дълго съхранение.
- Морковите и ряпата могат да се съхраняват през цялата зима.
- Корените на магданоза и целината могат да се съхраняват в продължение на четири месеца, ако ги поставите в кутия, посипете ги със сух пясък и ги поставите на тъмно и прохладно място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Болести нападат луковиците в мазето

Извадени са вече луковиците на лалета, нарциси, зюмбюли и кокичета и се съхраняват по мазета и прохладни помещения. За да имате и през следващата година обилен цвят, трябва да ги преглеждате внимателн...

Дрян най-лесно се хваща от отвод

Едва ли има някой у нас, който не е свивал дрянови клончета за суровачка. Ценни са и дървесината, и плодовете на това растение. От дренките се правят вкусни компоти, сокове, конфитюри, желета. Освен...

Време е да помислите и за пъпешите

За своето развитие пъпешът изисква слънчево и топло време и ниска въздушна влажност. По отношение на почвената влага, напояването при него е по-ефективно в сравнение с динята, но пък издържа на по-вис...

Биопрепарати навлизат в градината

В наши дни органичното земеделие печели все по-голяма популярност в целия свят. Причината се крие в чистите и здравословни продукти, които предлага. За да се прави биологично земеделие обаче са необхо...

Начало