Градина » Резитба в студа пази лозите от бактериален рак

 Резитба в студа пази лозите от бактериален рак

Пораженията от тази болест са най-чувствителни при младите лози, но и на възрастните нананася сериозни повреди. Заболело от бактериален рак лозе има кратък живот.
Болеста се появява като подутини (тумори) по стъблото и пръчките. Причинява се от гъбичка (Agrobacterium tumefaciens), която живее в почвата. В лозите прониква през рани и се разнася със соковете. Пренася се и с режещите инструменти от болни на здрави лози. Образувалите се тумори възпрепятстват сокодвижението, умъртяват се тъкани, лозите отслабват, губят зимоустойчивостта си, загиват.
Борбата е трудна. Химическите средства, които се препоръчваха в миналото, като динозол и селинон, отдавна са забранени за употреба поради голямата им вредност. Важни са предпазните мерки, а най-важната сред тях е да се внимава да не се произвеждат и да не се засаждат заболели лозички. Препоръчва се по време на резитба инструментите да се дезинфекцират в разтвор от формалин или хинозол. Това малцина се захващат да правят, но всички биха могли да оставят болните лози последни за резитба. Много е важно резитбата да се извършва рано, докато лозите са в дълбок покой. Тогава до затопляне на времето раните засъхват и през тях не прониква опасната бактерия.

Автор: Стоян Цанев

Представяме Ви:

Как да удължим цъфтежа на ароматния грах

Цветовете на ароматния грах (Lathyrus odoratus), които приличат на накацали по стъблото пеперуди, радват със своята чудесна миризма от края на юни. Цъфтежът може да продължи до есента, ако използвате ...

Изчакайте обърнатата почва да улегне

Най-малко три-четири седмици трябва да минат от дълбокото обръщане на почвата до сеитбата. Така земята ще се е слегнала. Преди сеитбата почвата трябва да бъде наситнена и подравнена. Дребните семена т...

Есенно торене на лозята

Резитбите, а след това и гроздето всяка година извличат огромни количества хранителни вещества от лозата. За да се възстанови и да ражда богато, торенето е просто задължително. Фосфорните, калиевите и...

Избавете се от зелевата пеперуда

Сега е периодът, когато започва отглеждане на късното главесто зеле, един от основните зеленчукови видове за нашата страна. През вегетацията му един от най-честите неприятели е голямата зелева пеперуд...

Начало