Това от една страна е защото тогава посягаме към зазряващото грозде, а от друга – защото не е водена до момента борба, числеността на неприятеля е голяма, пораженията – също. При системна борба може изобщо да останат незабелязани, просто да ги няма.
Шареният гроздов молец е малка пеперуда (Lobesia botrana Den et Schiff) . Развива три поколения годишно. Зимува като какавида в пашкулче под старата гора на лозите, в пукнатините на коловете и други подобни места. Вреди нанасят гъсениците. Гъсениците от първото поколение се хранят с цветните пъпки и с цъфналите реси, както и с току-що образувалите се зрънца по дребните гроздчета (ягориди), като ги оплитат в паяжина. През юли вредят гъсениците от второто поколение, които се хранят с месестата част на зърната. През август, когато започне да зрее гроздето, летят пеперудите от третото поколение. Нейните ларви също се хранят с месестата част на зърната, като една гъсеничка за изхранването си поврежда по няколко зърна. Приключат ли развитието си, се настаняват по местата за зимуване и какавидират. Вредата от този неприятел е двойна, защото освен преките повреди, създава условия за развитие на сивото гниене.
В борбата срещу този неприятел се използват химически средства, но много голямо е значението на физическите и агротехническите. Ако забележите например по асмата си такива повреди, задължително наесен трябва да обелите старата кора по стъблата, кордоните и рамената и да я изгорите. Ако използвате дървени колове за опора и по тях има кора, нея също отстранете. Обърнете внимание дали и в пукнатините на коловете има пашкулчета с какавиди на неприятеля. Имайте предвид, че целите колове се напукват повече отколкото разцепените наполовина. За пръскане в агроаптеките ще намерите широк набор от инсектициди за борба с този неприятел. Тях използвайте главно за борба срещу гъсениците от първото и второто поколение. Ако пръскате срещу третото, имайте предвид скорошното узряване и се съобразявайте с карантинния срок на препарата. Относително къс (7 дни) е ципермост 25 ЕК, който може да послужи при по-къснозреещи сортове.
Засетият през април градински фасул още в началото на май достига онзи момент от развитието си, в който трябва да се окопае. Това първото окопаване. В южните райони и при по-топла пролет този момент н...
След засяването на готварските тиквички идва редът на едроплодните. Те може да бъдат обикновени или пък мускатни (цигулки). Изискват богати, рохкави и влагоемни почви, обилно наторени с оборски тор. Н...
Директното засаждане на лози е известно още под името "засаждане на неприсадени вкоренени лози" или "засаждане на лози на собствен корен". То може да се извърши по два начина - чрез засаждане на вкоре...
Повечето зеленчукови растения и полезните микроорганизми се развиват при слабокисела или неутрална реакция на почвата – рН да е в границите 6.5-7.0. Киселата среда е по-благоприятна за гъбите, слабо к...