Присаждането на саксийните цветя се налага, когато е образувана обилна коренова система, а саксията е малка; когато почвената смеска е неподходяща; при явни смущения в развитието или физиологични заболявания и когато почвата не е сменяна 2-3 години и е изтощена или пренаситена с вредни соли. Младите бързорастящи видове се пресаждат ежегодно.
За пресаждане трябва да има подходяща саксия, почвена смеска в зависимост от вида на растението, материал за дренаж (чакъл, камъчета, керамзит, пясък), инструменти за подрязване на корените, стъблото, разделяне на коренището и др. Запомнете, че някои видове (азалия, пеперомия, сентполия) се развиват в по-плитки съдове. Пластмасовите саксии задържат по-дълго влагата в субстрата.
На дъното на саксията винаги поставяйте дренаж, за да не се заблати и намали аерацията около корените. Новата саксия трябва да е с 3-4 см в диаметър по-голяма от старата. Бързорастящите видове и тези, които развиват мощна коренова система (палми, обички, мушкато), изискват почти двойна на предишната саксия. Новата почва притъпквайте и поставете така, че да е 1-2 см над корените на растението и 1,5-2 см под горния ръб на саксията. Така няма да изтича вода и почва навън. Когато пресаждате видове като лимон, азалия, кафеено дърво, не покривайте с почва кореновата шийка, а филодендрона и монстерата засадете по-дълбоко, отколкото са били преди. Така се подобряват храненето и устойчивостта им. Полейте няколко пъти с вода, затоплена до стайна температура, а след 3-4 дни поливайте според изискванията на растението. Пресадените растения временно отслабват, затова за 2 седмици ги поставете на топло и светло място, но не на пряко слънце.
Ако сте си купили черешови фиданки, вече е време да ги засадите. В ямките, които сте изкопали за тях, трябва да сложите по 10 кг угнил оборски тор, 100 г суперфосфат и 60 г калиев сулфат, добре смесен...
Бувардията (Bouvardia) е едно от стайните растения, което радва очите с прекрасен и богат цъфтеж в мрачните дни в края на есента и началото на зимата. Родината й е Централна Америка. Това са храсти не...
Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...
С приключването на годината е време да си направим равносметка за положения труд и средства, за реколтата, която сме получили и да помислим за следващия работен сезон. Производството на зеленчуци не е...