Градина » Коколобата расте на влажна почва

 Коколобата расте на влажна почва

Коколобата (Coccoloba uvifera) е много ефектен листнодекоративен вид, който в последните години се настани и у нас. Растенията произхождат от Южна Флорида и Антилските острови, където се оформят като мощни храсти. В стайна обстановка се развиват по няколко здрави, изправени стъбла. Прелестта на храстчето е в неговите много красиви, едри, вечнозелени листа. Те достигат до 20 см дължина. Формата им е овално-удължена с тъп връх. Петурата е леко нагъната, а повърхността й е блестящо зелена. Декоративността се допълва от червеникавите проводящи съдове в млада възраст, които по-късно са кремаво-бели. Вече има създадени сортове с живописно изпъстрени с кремави петна листа.
В Европа растенията не цъфтят. В родината си обаче те се украсявят от ароматни бели цветове. По-късно декоративността се продължава от червени плодчета, приличащи на грозде ягодки. По този повод местните жители наричат коколобата „морско грозде”.
Оптималната температура за растенията е около 19-20°С. През зимата топлината в стаята не трябва да е под 12 градуса. Растенията обичат ярката светлина, но трябва да са защитени от слънцето. Почвената смес да е умерено влажна през цялата година, затова през лятото е полива обилно, а през зимата – по-малко. Изисква ежедневно пулверизиране с вода.
Коколобата се размножава чрез стъблени резници, които се вкореняват през пролетта. Растенията не обичат често да бъдат пресаждани, затова само в млада възраст през пролетта се прехвърлят в по-големи саксии. При това се подготвя почвена смес от листовка, чимовка, торф и пясък в съотношение 2:2:1:1. Последният съд трябва да е голям. След това през лятото растенията се подхранват по един-два пъти месечно с торове за листнодекоративни растения.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо кайсиите изсъхват внезапно?

Биологичните особености на кайсията предполагат тя да се отглежда по поречието на Дунав, по Северното Черноморие и в микрорайони с по-топъл климат. Поради омекотяващото влияние върху климата на големи...

ПРЪЧКОСВАНЕТО – лесен начин за борба с плевелите

През този период на годината се сее разсадът за основните зеленчукови култури. Някои стопани вече са заредили парниците. Преди основната култура обаче поникват плевелите. Поради това, че поникването и...

Картофена мана съсипа доматената реколта

Картофената мана е една от най-опасните болести по доматите. Тази година тя получи значително разпространение и унищожи доматите в много зеленчукови градини. Причинител на болестта е гъбата Phytophtho...

Разсадът се подхранва по специална рецепта

Добра хранителна среда за разсад се приготвя от равни части почва, прегорял оборски тор и чист речен, не много ситен пясък. Най-общо съотношението почва-тор-пясък е 1:1:1. Имат се предвид обемни части...

Начало