Градина » Време му вече и на градинския фасул

 Време му вече и на градинския фасул

Благоприятният срок за засяването му настъпва през първата половина на април в Южна България, а през втората - и на север от Балкана. По важното указание е температурата на почвата. Тя трябва да се е затоплила до 8-10 градуса, а прогнозите да не предсказват застудяване. До този момент почвата трябва да е обработена на 10-15 см дълбочина и наторена с по 200-300 г амониева селитра на 10 кв. метра.
За увивните (вейковите) сортове фасул подходящото разстояние между редовете е 80 см, а в реда 50 см. Ниските сортове (пешаците) се засяват на редове през 50 см, а между растенията в реда – на 5-6 см. Увивните сортове се засяват в копки (гнезда, направени с мотика). В едно гнездо се поставят няколко семена, а впоследствие се оставят по 1-2 растения. За ниските сортове се оформя браздичка с помощта на триъгълна мотика, дълбока до 4-5 см. Това е и дълбочината на сеитбата. Щом семената поникнат, се извършва първото окопаване, а 10-15 дни по-късно – и второто. Тогава се поставят и вейките на увивните сортове.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Засейте тиквички като втора култура

Изобилна, Бисерна, Горнооряховска 1 - това са сортовете, които отлично стават за късни тиквички. Моментът на сеитбата е в зависимост от това кога искате да е готова продукцията. Имайте предвид, че тик...

Брашнеста мана мори краставиците

Болестта е повсеместно разпространена в култивационните съоръжения и зеленчуковите градини. Тя може да се появи още по семеделите, а след това се нападат листата, листните дръжки и стъблата, като по ...

Как да се грижите за стайната юка

Мексиканската юка, пренесена в стаята, променя характера си, но само отчасти. Тя често притеснява своите домакини, като започва ту да вехне, ту да се развива. За това необичайно поведение има обяснени...

Постелете под краставиците слама

Краставиците в стоманено-стъклени оранжерии основно се отглеждат върху бали от слама. Най-подходящ субстрат, който осигурява добро развитие на кореновата система, е балираната пшеничена слама. Използв...

Начало