Някои запалени кулинари са виждали картофени манджи, оцветени в синьо. Как се получава този интересен оттенък? Сините картофи могат да се приготвят от сорта Linzer Blaue. Още по-хубаво става синьото пюре, защото тези картофи бързо се сваряват.
Сините и виолетовите картофи са известни много отдавна. Обаче само при два сорта цветът остава син и след сваряване - това са Linzer Blaue и Franzosische Truffelkartoffel. Синьо-черните клубени на втория сорт имат необикновен вкус (орехи с масло) и се ценят особено като деликатес.
Иначе сортовете не се различават към изискванията си от обикновените картофи. Не са особено взискателни към почвите. На рохкави и на тежки (обаче добре обработени) може да се получи добра реколта. Все пак предпочитат слабо кисела реакция на почвата. Не се препоръчва торене с непрегорял тор. Картофите не искат големи количества азот, но пък са им необходими калий и фосфор.
Две-три седмици преди засаждане клубените се оставят да покълнат. Поместват се в плитки дървени сандъчета на един ред. Страната с повече оченца трябва да е обърната нагоре. Сандъчетата се оставят в светло и топло помещение. Ако картофите прорастват на тъмно, тогава кълновете стават много дълги и чупливи. Засаждат се след като температурата на почвата на дълбочината 7-10 см стане 8-10°С. В топла почва растат и се развиват по-бързо, образуват повече клубени, а в много влажна и студена бързо загниват. Разстоянието между клубените в лехата трябва да бъде не по-малко от 35-40 см, а между редовете - 70 см.
Вероятно сте забелязали, че при някои любители цветари амарилисът цъфти през зимата, а други се радват на цветовете му през лятото. В това няма нищо странно. Амарилисът може да цъфти два пъти в година...
Каквито и грижи и старание да полагаме известен процент от засадените лози не покарват поради различни причини. За да решите този проблем, трябва своевременно да попълните празните места в лозето. Изв...
Повечето сортове къпини понасят температури от минус 20 до минус 25°С, без да претърпят някакви особени вреди. Често причината за уврежданията не е ниската температура, а вятърът, които изсушава корат...
Колцуването по лозата е дейност, позната отдавна. То се състои в отнемане на пръстен, широк около 5 мм, от кората на плодната пръчка, зеления летораст или рамото на лозата. С това се спира движението ...