В масовия случай градинарите не разполагат с подходящи уреди, за определят точно влажността на почвата. Ето защо тук ще споменем за някои практики, усвоени през годините.
* Ако почвата е лека или със среден механичен състав, вземете в ръка малко пръст. Разтъркайте я. Щом се разпадне прахообразно, влагата в нея практически е 0.
* Но ако взетата в шепата пръст се разпада и не образува буца, то влажността й е около 25% от ППВ. Когато почвата се слепва в буца при стискане в ръката, но при неколкократно хвърляне на земята се разпада, това означава, че полската й влагоемност е с 25-50%, т.е. тя е с умерена влажност. Трябва да се знае, че при леките песъчливи почви образувалите се буци са по-рохкави и по-чупливи при всяка от посочените степени на влажност.
* При 50-75% полска влагоемност степента на влажност на почвата е добра. Тогава се образуват плътни буци и при хвърлянето им на земята те не се разпадат. При натиск с ръка такава почва леко полепва по пръстите.
* Оптималната степен на влажност е 75-100% полска влагоемност. За нея може да се съди по това, че почвата се сбива в здрава буца, податлива на натиск и леко се слепва. Ако я притиснете силно, тя полепва по пръстите.
* Много влажна е почвата, когато при силно притискане от нея се изстисква малко вода. Тя не е полезна за растенията. Такова състояние на преовлажняване има след обилни продължителни валежи. Трябва да се остави добре да се подсуши, преди да се предприеме поредното поливане.
След падналите проливни дъждове има сериозна опасност от разпространение на сиво гниене в лозето. Причинител на това заболяване е гъбата Sclerotinia fuckeliana. Тя презимува като склероции и мицел вър...
Хранителната площ на едно растение е онова пространство, от което то има нужда, за да се развива и да расте нормално. Определя се от произведението между вътрешноредовото и междуредовото разстояние. Н...
Семената на аконитума се засяват веднага след като се съберат. Това се прави не по-късно от октомври-ноември. За да хвърлите семената в почвата, първо трябва да подготвите терена. Направете леха, коят...
Шипката е позната у нас от дълбока древност. Расте навсякъде в цялата страна. С най-добри качества са плодовете от района на Велико Търново, Смолян и Кърджали. Расте край нивите, из ливадите, край път...