Градина » Вече се стопля, разсадете марулята

 Вече се стопля, разсадете марулята

Засетите семена на маруля в края на януари са вече готови за разсаждане, Растенията трябва да имат 4-6 добре оформени листа. Не оставяйте стръкчето да прерасте, защото трудно ще се вкорени. Почвата трябва да е дълбока, добре обработена, влагоемна, гли-несто-пясъчлива и богата на хранителни вещества. При по-лека и лесно затопляща се почва марулята се засажда в фитария. При по-тежка се оформят кавали. Растенията се засаждат от двете страни на кавала на разстояние 30 см и между растенията 25 см на дълбочината, на която са били отгледани в парника или саксийката. Със садило се прави дупка, поставя се коренчето в нея и леко се притиска. Веднага след това се полива с канче вода, която се излива в дупката, оставена от садилото. Не трябва да се преовлажнява. Марулята е чувствителна и при повече влага гният долните листа и заболява лесно от мана.Дълбокото засаждане и зариване на вегетационния връх затруднява растежа й.
След като растенията се вкоренят, трябва да се подхранят с 10-15 г / кв. м амониева селитра. Леко се разрохква около всяко растение и тези от тях, които са притиснати с почва, се освобождават. Окопава се веднъж или два пъти.

Автор: Стоянка Ангелова

Представяме Ви:

Вторична ферментация на виното

Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма с...

Малайската ябълка ухае на роза

Малайската ябълка (Syzygium malaccense) от семейство Миртови идва от Малайзия, където е била култивирана в продължение на столетия. Това интересно растение е широко известно в страните на Югоизточна А...

Биопрепарати навлизат в градината

В наши дни органичното земеделие печели все по-голяма популярност в целия свят. Причината се крие в чистите и здравословни продукти, които предлага. За да се прави биологично земеделие обаче са необхо...

Върхово гниене по доматите и пипера

Това заболяване се среща най-често по плодовете на доматите, пипера и патладжана. Засяга най-вече зелените доматени плодове, по върховете на които се образуват дребни воднисти петна. Впоследствие те с...

Начало