Те може да се отглеждат само като пролетна и есенна култура. Това е защото са растение на прохладния климат. Освен прохладата, обичат по-високата почвена и въздушна влажност. Когато тези условия им липсват, загрубяват. Има и нещо друго, на което рядко производители обръщат внимание. Това е, че по традиционните начини на сеитба се получават едри, дребни, а и съвсем негодни репички. Причината е, че семената попадат при различни условия – дълбоко, плитко или много нагъсто. Вие може да избегнете това, като използвате малко по-различен начин на сеитба.
Пригответе леха с равна повърхност. Маркирайте повърхността и линейно през 5 см с помощта на маркир. Ако нямате, може да използвате ръба на летва. След като направите това в една посока, маркирайте перпендикулярно на нея. В пресечните точки положете по едно семе и покрийте с 2 см пласт рохка почва. Така всички семена ще са поставени при еднакви условия и ще се развият еднакви растения.
Вместо специален маркир сполучливо може да определите квадратното разположение на семената с овоцелова подложка (кора за яйца) с 30 гнезда. Две-три толкова големи лехички може би ще бъдат достатъчни за вашето семейство. Така ще получите изравнени по големина репички – като маниста.
И още нещо много важно. Подходящият момент за есенна сеитба на репички настъпва обикновено към края на септември. Ако времето тогава е много топло, по-добре е да поотложите малко. Засейте на няколко пъти, за да удължите времето на консумация. Стават за 3-4 седмици, а в по-хладно време и за малко повече.
Овощните растения виреят добре на почви, чиято реакция рН е в границите от 5,5 до 7,5, като повечето от овощните видове успяват най-добре на почви със слабо кисела реакция (рН 6 до 6,5) и на второ мяс...
С повечето плодни дървета и храсти не е така. При малината се извършва веднага след прибирането на плодовете. Налагат я биологичните особености на малината. Изключение правят ремонтантните (два пъти ...
Едва ли има някой у нас, който не е свивал дрянови клончета за суровачка. Ценни са и дървесината, и плодовете на това растение. От дренките се правят вкусни компоти, сокове, конфитюри, желета. Освен...
Периодът за вземане на калеми е доста разтеглен, но студените зимни дни обикновено се пропускат и току виж в края на зимата дръвчетата са излезли от принудителния покой. През февруари пъпките на бадем...