Градина » Кога да събудим розите?

 Кога да събудим розите?

Значителен брой от видовете и сортовете рози, които се отглеждат у нас, не понасят ниските температури. Те не са достатъчно студоустойчиви, затова в края на есента те се зазимяват. С това мероприятие се цели да се предотврати измръзването на розите. Особено чувствителни към ниските температури са чайните рози. При по-сурови зими обаче измръзват и по-студоустойчивите видове, каквато е нашата казънлъшка роза. Зазимяването на храстовидните чайнохибридни рози обикновено се извършва чрез натрупване на почва около всяко растение на височина около 20 см. Зазимяването трябва да се извършва в сухо време, защото в противен случай при валеж почвата може след това да замръзне и на по-голяма дълбочина и оттам да измръзнат по-ниско разположените клонки. Върху почвата допълнително може да се натрупа тънък пласт от листа или угнил оборски тор. Зазимяването с пресен оборски тор трябва да се избягва. Той отделя голямо количество топлина, което води при по-леки и топли зими до преждевременна вегетация. Облагородените на по-голяма височина рози (щамбови рози) се зазимяват чрез превиване на стъблата и заравяне на короните в почва. Можете да ги зазимите и чрез поставяне на слама между клонките и обвиване на короната със зебло. Зазимяването на розите трябва да се извършва в нашата страна от 20 октомври до 10 ноември. Отзимяването на розите се извършва в нашата страна в периода от 15 март до 15 април. Отзимяването трябва да се провежда внимателно без да се чупят клонки.

Автор: Михаил Харалампиев

Представяме Ви:

Борбата с балура продължава до октомври

Балурът (Sorghum halepensis) е един от най-опасните, широко разпространени многогодишни плевели у нас. Той е много силен конкурент на културните растения. Развива мощни стъбла, за формирането на коит...

Как да се избавим от зелевата муха

В летните месеци зелето става обект на голямо внимание от страна на зелевата муха. Това насекомо, което прилича на обикновена муха, на дължина достига до 6-7 мм. Снася яйцата си в почвата близо до с...

Сейте фасула на етапи

Фасулът се отглежда за храна на хората. За целта се използват както зрелите така и зелените бобове. Съдържа почти всички незаменими аминокиселини. Богат е на минерални соли-калций, фосфор, магнезий, ...

Запознайте се с перуанската ябълка

Никандрата (Nicandra) е оригинално едногодишно растение, открито в Южна Америка през 1759 г. В Перу и Боливия се отглежда като техническа култура и се разпространява под името “перуанска ябълка”. В Ев...

Начало