Градина » Подпрете клоните, преди да натежат

 Подпрете клоните, преди да натежат

През юли плодовете на дръвчетата бързо наедряват и клоните, особено на късните ябълки и круши, започват да се свеждат под тежестта им. Практиката да се подпират, за да не се прекършат, е колкото стара, толкова и полезна. Но за съжаление към нея сякаш по традиция се прибягва едва когато клоните се сведат доземи или дори когато някой от тях се счупи. Клоните трябва да се подпрат още преди да започнат да изменят местоположението си. Така плодовете ще бъдат по-добре огрявани и ще се залагат повече плодни пъпки за идната година.
Коловете, които използвате за подпиране, трябва да имат чатал. Ако нямат, приковете подходящо парче дърво. По- важното е да не пропуснете между клона и подпората да поставите парче от стара автомобилна гума, непотребен плат, дунапрен, за да не се протрива кората. Може да приготвите и по-специални подпори. Необходимое да приковете на носещия прът напречно друг, така че подпората да придобие Т-образна форма.
Някои клони просто се привързват с въжета или дори с бетонно желязо към централния клон.
И още нещо много важно - ако сте пропуснали момента и клоните вече са се свели, не ги повдигайте изведнъж с резки движения, а бавно и постепенно с леки тласъци.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Кога се прибира зимният чесън

Луковиците на зимния чесън завършват своето развитие през средата на юни и трябва незабавно да бъдат извадени. Това се познава по пожълтяването на долните листа и омекването на лъжливото стъбло. В таз...

Зеленчуците растат добре в тревата

Не бързайте да изваждате бурените с корените. Разбира се, под зеленчуковите култури всичко трябва да се изчисти, но като цяло те растат по-добре в тревата. Когато е топло, в тревата е влажно и почвата...

Пригответе си отсега пръстта за парниците

Това се налага, тъй като семената за производство на разсад за ранните зеленчуци се сеят през януари и началото на февруари, когато почвата може да е доста мокра и негодна за приготвяне на парниковата...

Баклата от зима се не плаши

Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хр...

Начало