Градина » Проверете кълняемостта на семената си

 Проверете кълняемостта на семената си

Голяма част от зеленчуковите култури се размножават чрез семена, затова осигуряването на чист посевен материал е от голямо значение. Количеството му се определя от времето на беритбата и от начините на съхраняване, като най-важното е запазването на жизнеспособността. Способността на семената да покълват при оптимални условия при различните зеленчукови видове е различна. На първо място тя се определя от възрастта на семената. Има такива, които запазват своята кълняемост до 6-8 години, докато други след двегодишно съхраняване вече са стари. По-дребните семена имат по-къс, а едрите – по-дълъг живот. Можете да съхраните семената от диня, пъпеш, тиква - до 6-8 години; от салата, спанак, репички, пипер, цикория - до 4-5 години; от грах, фасул, домати, лук, моркови, целина, салатно цвекло, аспержа - до 3-4 години; от магданоз, резене - до 2-3 години; от пащърнак, черен корен, копър - до 1 година.
Кълняемостта се определя от броя покълналите от 100 семена. Например, ако при средна проба от 100 семена, 95 от тях са покълнали, а 5 не са, кълняемостта е 95%.
Продължителността на кълнене пък се определя от времето на засяване. Сравнително лесно покълват семената на грах, фасул, следвани от пипер и домати, а по-трудно на морковите, целината и др.

Опитайте сами

В порцеланова чиния се разстила памук на пласт, като върху него се поставя бяла книжна салфетка. Напоявате обилно с вода. Поставяте 100 семена и ги покривате оново с бяла салфетка, която се навлажнява. След това покривате чинията с алуминиево фолио, за да намалите изпарението. След 10-12 дни преброявате здравите поници. Така ще пресметнете и какъв е процентът на кълняемост на семената ви.

Съхранявайте ги правилно

- дръжте ги на хладно, сухо и проветриво място без опасност от гризачи и насекоми, опаковани в книжни или платнени торби, за да могат да се проветряват;
- във всеки пакет поставете етикет с вида, сорта, годината на добиване на семената, кога са узрели първите плодове, произхода на сорта, устойчивостта му към вредителите;
- температурата в помещенията не трябва да е по-ниска от 5-6 градуса и по-висока от 15 градуса;
- отстранявайте повредените семена, както и тези, в които се появяват вредители.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Кафяви петна по доматите

Кафявите листни петна са много разпространена болест по доматите. Появяват се всяка година. Нападат младите и възрастните растения. Първоначално по най-долните листа се появяват дребни воднисти петна,...

Не закъснявайте с разсаждането на карфиола

Карфиолът е взискателен към условията за отглеждане. Най-добре се развива при температура 14-18 градуса от началния растеж до образуване на главите. При настъпване на горещините (28-30 градуса) главит...

Засейте невена до края на септември

В името невен е скрито вълшебството, че цветовете му не вехнат лесно. Известен е и като календула - едно от най-разпространените цветя в света. Използва се като компонент в цветни масиви, а също и за ...

Какво да правим с подранилите обички

Въпреки препоръките обичките (фуксии) да зимуват на хладно и светло място, много хора нямат възможност да им осигурят подобни условия. Те прибират през есента своите цветя в жилищните помещения, къдет...

Начало