Градина » Ниските фасули са подходящи за това време на годината

 Ниските фасули са подходящи за това време на годината

Ако засеете зелен фасул през юли, ще е готов към средата на септември. Градинарите от райони с по-ранна есен трябва да свършат тая работа в първите дни от месеца, докато там, където есента е продължителна, може да си позволят известно закъснение.
Използвайте мястото, освободено от ранни картофи, краставици, зеле. Ако почвата се е втвърдила поради засушаване, трябва да я полеете и щом поизпръхне, ще я подготвите за сеитба. Прекопайте я на дълбочина около 18 см. След това я наситнете. Ако имате фреза, може направо с нея.
За късен зелен фасул подходящи са нискостъблените сортове (пешаците) - Никос, Чер старозагорски, Пловдив. За 100 кв. м ще трябва 1,2 кг семена.
Подходяща е редовата сеитба. Удобното разстояние между редовете е 50 см. Семената се засяват в реда на разстояние 5-6 см в дълбоки около 5 см браздички. Може да прибегнете и към двуредовата лента. Тогава разстоянието между двата реда е 25 см, между тях се оставят 50 см, а в редовете семената се разполагат малко по-рядко - на 7-8-9 см, т. е. по схемата 50+25X8 см.
След растенията поникнат, внимателно и плитко се окопават. Две седмици по-късно окопайте втори път, като загърляте растенията. Трето окопаване не се налага.
Задължително се полива един път седмично. Най-големи са нуждите на зеления фасул от вода по време на масовия цъфтеж, щом се появят плодовете и когато започнат да нарастват. По време на вегетацията са възможни нападения от миниращи мухи, фасулев зърнояд. Бере се често, през 4-5 дни, така чушките са крехки, с едва оформени воднисти зърна.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Виното е особено чувствително през пролетта

Температурните колебания през пролетта могат да доведат до отрицателни промени на вината, особено когато се съхраняват в непълни бъчви. Контактът на въздуха с виното влошава вкуса му. Болестите могат ...

Кога и как се подрязва мушкатото?

Подрязване на мушкатата се прави едва след като презимуват, в началото на пролетта (март), при подготовката на растенията за изнасянето им отново навън. Тогава на старите растения се прави силна резит...

Една маслодайна роза ще парфюмира цяла градина

Маслодайната роза е нашата гордост. Българският аромат на гюл все още е ненадминат. В миналото розовото масло неслучайно е наричано течното злато на България. За получаването му е необходимо розата да...

Погрижете се за оранжерията

Зеленчуците, отгледани в стъклени оранжерии страдат от много болести и неприятели. Разбира се може да ограничите нападенията, но още от есента помислете за това. * Отстранете растителните остатъци ...

Начало