Градина » От какво зависи вкусът на картофите

 От какво зависи вкусът на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на клубените, се определя от две причини: преминаването на част от натрупаните вещества в средата, в която се готвят картофите, и изменение на компонентите в следствие на нагряването.

Кое е предпочитаното

Градинарите не обичат картофите, които са подобни на сапун. Добрият картоф при сваряване трябва да се развари леко, клубените да станат брашнести, но да не се разварят напълно. Такъв картоф с удоволствие го ядат и възрастни, и деца. Разваримостта на клубените зависи не само от количеството на белтъчини и нишесте, но и от качествата на следните: големината на нишестените зърна, наличието на пектинови съединения в клубените, които при нагряването трябва бързо да преминат в разтворим пектин.

Как да ги отглеждаме

Трябва да се отбележи, че при неправилно използване на технологията на отглеждане градинарят може сам да развали хранителните и вкусовите качества на клубените. Защото на тези качества голямо влияние оказва подготовката на клубените за засаждане, обработката на почвата, сроковете на засаждане, грижите, внасянето на торове, борбата с болестите, изваждането и съхранението.
Високи вкусови качества на клубените се получават при използването на компост или тор за торене на насажденията при норма 300-400 кг на 100 кв. м в съчетание с умерено балансирано внасяне на 2-3 кг минерални торове - азот, фосфор, калий (в съотношение 1:1,5:2) и микроелементи – молибден, цинк, бор (при норма 20-30 г на 100 кв. м). Добри резултати се получават при внасянето на 4-5 кг дървесна пепел на 100 кв. м.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Джанката е добра подложка за кайсията

Джанката се използва нашироко като подложка за кайсията. Някои дори я използват и за формиране на стъблото на дървото, като присаждането се извършва на височина 60-70 см. Стъблото от джанката е по-уст...

Ако ще гледате праз, време е да засаждате

У нас празът се отглежда предимно при напояване във фитарии. Преди разсаждане на разсада на постоянно място се прокарват напоителни вади и фитарии. Засаждането на готовия разсад се извършва от 25 юн...

Подгответе моравата за зимата

Моравата обикновено заема голяма част от градината. Ако тя не отговаря на необходимите изисквания това ще се отрази неблагоприятно и на останалите градински елементи, което и налага да се спазват ясн...

Гладиолите – как да ги засадим

Това цвете с величествено изправени цветоносни стъбла намира широк прием в нашата страна. То завладява интераса на любителите и с факта, че селекционерите непрекъснато създават нови сортове с вис...

Начало