Съществува мнение, че за да се ускори узряването на лука, той трябва да се огази. Това в никакъв случай не бива да се прави. При полягането на перата върху повърхността на лехата постъпването на влага в растението не се прекратява, тъй като корените продължават да работят. Не се ускорява и узряването. Шийката остава дебела. Такива луковици не могат да се съхраняват трайно. Трябва бързо да се използват в храната.
От мястото където е травмираната част на стъблото, продължават да израстват все нови и нови пера. Освен това от получените ранички изтича сок. Ароматът на лука привлича различни вредители. През раничките проникват причинители на болести, преди всичко бактериоза и шийно гниене.
За да узреят по-бързо луковиците, опитните градинари в по-студените северни райони отдавна постъпват по друг начин. В края на лятото отгребват земята около луковите растения. Така част от корените се оголват, те изсъхват, растението изпитва недостиг на влага и започва по-бързо да оформя луковиците. За да се постигне този ефект, може много внимателно всяко растение да се подръпва нагоре. Грижливо се подрязва една част от корените от двете страни с мотика или лопата. Оставят се около 1/3-1/2 от корените.
Семената на аконитума се засяват веднага след като се съберат. Това се прави не по-късно от октомври-ноември. За да хвърлите семената в почвата, първо трябва да подготвите терена. Направете леха, коят...
Наближава време е за производство на разсад за зеленчуковите култури. Без осветление в условията на къс ден растенията обаче ще се развиват по-слабо и ще боледуват често. Само с осветление поливането ...
Хамамелисът виржиниана (Hamamelis virginiana), наричан още вълшебен орех, е представител на рода хамамелис, който е известен с ранния пролетен или късния есенен цъфтеж. Представлява листопадно дърво и...
Има десертни сортове с едри зърна, добри вкусови качества, големи и красиви гроздове, но устройството на цветовете им е непълно. Прашецът е стерилен и не могат да се оплождат. На сортовете лози с...