Спанакът се отглежда след предшественици, които освобождават лехите чисти от плевели, а това са ранни домати, ранни картофи, краставици, зелен фасул, зимни житни и други. Подходящи са топли, отцедливи и богати почви, защитени от студени ветрове през зимата и рано напролет. Мястото се обръща на 20-25 см и при необходимост се подравнява или фрезува на дълбочина 10-12 см. Ако предшественикът не е торен, добри резултати се получават при внасяне на 400-500 кг оборски тор, 1,5-2 кг суперфосфат и 1-1,2 кг калиева тор на 100 кв.м заедно с дълбоката обработка на почвата.
За есенна сеитба за ранно пролетно получаване на продукция се използват сортовете Едър зимен, Матадор и Хемус. Засяват се през ноември в подходящо време. Сеитбата се извършва ръчно разпръснато с последващо брануване и валиране. Може да ползвате и сеялка редово през 15 см. Сеитбената норма е 0,350 – 0,400 кг на 100 кв. м семена. През този период има влага и поливки не са необходими, защото есенните валежи осигуряват достатъчна за развитието на спанака запасеност на почвата. За успешно презимуване растенията трябва да имат добре оформена розетка от 3-4 листа. Срокът на прибирането му зависи от характера на зимата. Може да започне в края на февруари, но по-често това става през март. Растенията се подрязват ръчно с мотика, лопата или механизирано. Събират се и се почистват от полепналата почва.
За да се предизвика втори цъфтеж при розите, е необходимо да се направи лятна резитба. По принцип при тези храстовидни растения чрез резитбата се насочва растежът, формира се храстът, определя се броя...
Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...
По влажните и сенчести места на страната ни джодженът се среща в диво състояние, а като зеленчук - почти във всяка градина или двор. Многогодишното растение е средно високо, с ланцетовидни листа, цвет...
Болестта може да се прояви през целия вегетационен сезон, но най-често напада растенията около периода на технологична им зрялост. Причинител на антракнозата по салатата е гъбата Marssonina pannatto...