Фасулевият зърнояд е най-опасният стопанско значим неприятел по тази култура. Той е дребно, сиво-кафяво бръмбарче, което достига към 3,6 мм дължина. Твърдите му криле не покриват коремчето му и върху тях са очертани 10 надлъжни ивици от брадавички. Яйцето му е дребно с млечнобял цвят. Фасулевият зърнояд у нас има 4-6 поколения, от които едно се развива в полето, а останалите в складовете. Тук той зимува. Презимувалите бръмбари, изнесени в полето заедно със семената, се хранят в началото върху цветовете на дивите растения, а по-късно преминават върху цветовете на фасула. Женските снасят 80-120 яйца, които разполагат в нарочно изгризани трапчинки по заразените чушки. В складовете бръмбарчетата снасят яйцата си върху и между зърната. Ларвите се хранят с вътрешността на зърната, включително и зародиша. Какавидират също в зърната. Преди да какавидират ларвите пробиват отворче до семенната обвивка, от което по-късно излиза възрастното насекомо. В едно зърно се развиват доста бръмбарчета (над 30). Повредените зърна са негодни за храна.
Борбата срещу този неприятел се води с агротехнически средства
- За сеитба използвайте само здрави и обеззаразени семена.
- Щом започне фасула да зрее, пръскайте преди женските да снесат яйцата си.
- Щом узрее фасулът, веднага го приберете, като го поставите в хартиени или платнени торбички.
- Съхранявайте го в сухо и хладно помещение, като периодично го преглеждайте.
- Подходящи препарати срещу този неприятел са: актелик 1,2 мл и децис 4 мл за 10 л вода.
Издребняването на пипера е признак на вертицилийното увяхване. Тази болест започва да се проявява около началото на цъфтежа. В по-ранните фази на заразяване се изразява в слаб растеж, къси междувъзлия...
Ако искате да си отгледате ранно зеле, трябва да засеете семената в края на януари - началото на февруари в полутопъл парник. Дебелината на загретия тор е около 30 см, 3-4 г семена са необходими за ед...
Дълга е поредицата от калини и твърде разнообразни по цвят и форма на листата и плодовете са те. Познати са близо сто диворастящи и култивирани вида от рода Калини (Viburnum). У нас няма такова голямо...
Листният магданоз се ползва не само като подправка. От него може да си приготвите паниран магданоз, магданозени кюфтета, супа от корените и да ароматизирате с маслото от плодовете му вина, сирена и др...