Градина » Поливайте градината внимателно

 Поливайте градината внимателно

Обикновено за страната ни август е най-топлият и сух месец през годината. Това е и периодът на обилно плододаване, което налага често и редовно поливане на влаголюбивите зеленчукови култури. Така например доматите, пипера, патладжана, зеления фасул, бамя, краставици и тиквички, цветно зеле, броколи и др. се нуждаят от най-много вода през този период, докато дините и пъпешите вече не се поливат. При честите валежи през последните месеци на тази година, нещата малко се промениха. Въпреки това, различните култури имат някои външни признаци, по които може да се познае кога растенията се нуждаят от напояване.
Например листата на доматите и пипера - особено по-младите, стават тъмнозелени, като при пипера се наблюдава завяхване още през утринните часове. Когато се полива, трябва да се внимава да не се мокри кореновата шийка, с което се предпазва от заразяване с мана.
При краставиците, тиквичките, дините, пъпешите и зеления фасул, цветовете им окапват, а листата потъмняват. Завяхването на листата им, както и на морковите и зелевите култури се забелязва през топлите часове на деня.
Характерно за зелевите е увеличаването на восъчния налеп по листната повърхност. През август много добре им се отразява дъждуването. То не трябва да се прилага при домати, пипер, патладжан, лук, пъпеш и др., защото води към развитие и разпространение на редица болести. При тях се прилага само гравитачно напояване.
Водата, с която се поливат зеленчуковите растения, трябва да бъде чиста, без вредни соли, отпадъчни от производствена дейност вещества и плевелни семена. Тя трябва да има съвсем слабо кисела или близка до неутралната реакция. Много важно условие е, температурата да не бъде по-ниска от тази на въздуха. Оптималната температура на поливната вода е 25ºС. При по-топлолюбивите видове, използването на студена под 14ºС им нанася редица поражения. Тя трябва да бъде над 19-20ºС. Когато протича по дълга вада, тя се темперира и затопля от почвата. Полива се само през хладните часове на деня – сутрин до към 10 часа и привечер или нощем.
Прекомерното напояване трябва да се избягва. То води към намаляване на аерацията, влошава топлинния режим на почвата, повишава киселинността й и влошава бактерийния живот в нея. Обилното напояване след засушаване е вредно и води към развитие на брашнеста мана.
От друга страна силното засушаване е не по-малко вредно. То също може да доведе до окапване на цветовете при посочените по-горе култури, към преждевременно стрелкуване при зелевите и салатите, към загрубяване на кореноплодите и т.н..

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Капризите на оранжерийните патладжани

Отглеждам патладжани в оранжерия. Има много завързи, а плодовете в най-добрия случай са само няколко. Останалите не завръзват, а ако успеят, те не узряват. Какво да правя? Слабото образуване на ...

Боровинката не се реже първите години

Подстрижката започва по-късно, но е задължителна, защото храстът се превръща в хаос от тънки клончета. След засаждането и през следващите няколко години културната боровинка не изисква резитба. Прем...

Как да торите ранните зеленчуци

В групата на ранните зеленчуци влизат спанак, салата, репички, лук и чесън за зелено. Тези култури се характеризират с къс вегетационен период и слабо развита коренова система. Това ги прави много взи...

Разсадът се подхранва по специална рецепта

Добра хранителна среда за разсад се приготвя от равни части почва, прегорял оборски тор и чист речен, не много ситен пясък. Най-общо съотношението почва-тор-пясък е 1:1:1. Имат се предвид обемни части...

Начало