Градина » Дойде време за ранното зеле

 Дойде време за ранното зеле

Ако искате да си отгледате ранно зеле, трябва да засеете семената в края на януари - началото на февруари в полутопъл парник. Дебелината на загретия тор е около 30 см, 3-4 г семена са необходими на една парникова рамка. Те се разпределят равномерно. За да засадите след това 100 квадрата със зелев разсад, ви трябват 5-6 г семена. Не избързвайте обаче със сеитбата, може да изцъфтят някои от растенията. Не слагайте повече семена от нормата. Гъстият разсад се изнежва.
Семената се покриват с тънък пласт торово-почвена смес. През деня температурата трябва да е 18-20 градуса, а през нощта - с 3-4 градуса по-ниска. Задължително да се поддържа умерена влажност и редовно да се проветрява. Не бива температурата да пада продължително на 5-10 градуса, защото ще се стимулира появата на цветоносни стъбла. При преовлажняване пък разсадът се "изтегля", започва и сечене.
Ако изпълнявате изискванията на растенията в края на март и в началото на април, когато е преминала опасността от трайни студове, може да ги засаждате на постоянно място. Една седмица преди това разсадът се закалява - през деня парниковите рамки се отстраняват, а през нощта проветряването се засилва.
Особено важно е мястото да е добре обработено през есента, да е обърнато на тридесетина сантиметра. Тогава са внесени и 300-400 кг полуугнил оборски тор, около 3 кг обикновен суперфосфат и около 2 кг калиев тор на 100 кв. м. През пролетта се прави нова, по-плитка обработка, с която може да се внесат допълнително 2-3 кг суперфосфат и 1-2 кг калиев тор на 100 кв. м.

Не обича да е на едно място

Зелето не бива да бъде на мястото, където преди това са били други от семейството на зелевите. При монокултурно отглеждане добивът още през третата година се понижава с 30-35 % а качеството на зелките пада рязко. Монокултурното отглеждане е възможно само когато няма опасност от болестта гуша.
За ранното зеле добри предшественици са тези, които оставят почвата сравнително по-рохкава, очистена от плевели и със запас от хранителни вещества. Затова го настанявайте след домати, патладжан, пипер, краставици, моркови, картофи, житни. Лош предшественик е лукът.

Семената поникват и след 5 години

Зелевите семена са дребнички, с диаметър 1-2 мм, сферични, гладки, червени до тъмнокафяви. Те запазват кълняемостта си 4-5 години, покълват за три-четири дни, а на полето - след десетина дни до две седмици.

Автор: Димитрина Георгиева

Представяме Ви:

Как да удължим цъфтежа на ароматния грах

Цветовете на ароматния грах (Lathyrus odoratus), които приличат на накацали по стъблото пеперуди, радват със своята чудесна миризма от края на юни. Цъфтежът може да продължи до есента, ако използвате ...

Астилбето се нуждае от влажна почва

Ако искате в малката ви градина да има цвете – ярко, цъфтящо, многогодишно и не много капризно, астилбето е най-подходящо. То е многогодишно растение, което образува туфи. Има дълбоко нарязани листа, ...

Почистете ягодите, за да е едър плодът

В ранна пролет съберете и унищожете всички стари и изсъхнали листа. Така ще предпазите ягодите от болести и неприятели, които зимуват в тях. Ако насаждението е младо, добре прегледайте растенията. Изт...

Хванете си ново мушкато от резник

За да размножите красивото си цъфтящо мушкато, трябва да вземете резници от него през август. Това може да се направи и в ранна пролет, когато правите резитбата на растението. Преди засаждането резниц...

Начало