Градина » Помислете за летния магданоз

 Помислете за летния магданоз

Добре е да ви е винаги под ръка в дворната зеленчукова градина, а имайте предвид, че от летните посеви се постигат от най-доброкачествените добиви. Летният посев осигурява свежи листа още през есента, докато пролетният вече е изтощен.
Най-подходящият момент за лятната сеитба е първата половина на август. Подготвената леха трябва предварително да се полее обилно и да се засее, щом леко просъхне. Семената може да се засеят разпръснато, но за предпочитане е на редове през 20 см един от друг. Дълбочината на сеитбата е 1,5-2 см, която може да се постигне или като се направят толкова дълбоки браздички, или като се покрият с толкова дебел пласт торопочвена смес. Вторият начин е за предпочитане, защото торопочвената смес пречи на бързото изпаряване на влагата.
Семената на магданоза никнат бавно. Трябва да се поддържа непрекъснато висока влажност, затова всекидневните поливки с малко вода са просто наложителни, ако дъждове не ги разреждат. Когато листата достигнат 13-15 см, може да се изрязват. До настъпването студовете това става на два пъти.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Заровете ябълките, за да ги запазите

Много градинари успяват да получат добра реколта от ябълки, а да ги запазят - не могат. Ако годината е била дъждовна и ябълките са поразени от болести и неприятели, такива плодове не бива да се оставя...

Грижите за праза започват веднага след засаждането

Празът се засажда обикновено чрез предварително произведен разсад на фитарии на разстояние 20 х 15 см и на дълбочна 3-4 см. Веднага се полива. Няколко дни след засаждането посевът се преглежда и ако...

Познавате ли английското мушкато

Английското мушкато, по-известно като налба, съществено се различава от по-популярните си събратя. Нарича се английско, защото естествената му форма е била обект на продължителна селекция в Англия, бл...

Избавете се от калта във виното

След приключване на бурната алкохолна ферментация във виното протича и тиха и виното започва спонтанно да се избистря. На дъното на съда се образува различна по обем утайка, която повечето стари винар...

Начало