Градина » Помислете за летния магданоз

 Помислете за летния магданоз

Добре е да ви е винаги под ръка в дворната зеленчукова градина, а имайте предвид, че от летните посеви се постигат от най-доброкачествените добиви. Летният посев осигурява свежи листа още през есента, докато пролетният вече е изтощен.
Най-подходящият момент за лятната сеитба е първата половина на август. Подготвената леха трябва предварително да се полее обилно и да се засее, щом леко просъхне. Семената може да се засеят разпръснато, но за предпочитане е на редове през 20 см един от друг. Дълбочината на сеитбата е 1,5-2 см, която може да се постигне или като се направят толкова дълбоки браздички, или като се покрият с толкова дебел пласт торопочвена смес. Вторият начин е за предпочитане, защото торопочвената смес пречи на бързото изпаряване на влагата.
Семената на магданоза никнат бавно. Трябва да се поддържа непрекъснато висока влажност, затова всекидневните поливки с малко вода са просто наложителни, ако дъждове не ги разреждат. Когато листата достигнат 13-15 см, може да се изрязват. До настъпването студовете това става на два пъти.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да спася насажденията от белокрилката?

От доста отдавна у нас оранжерийната белокрилка е най-опасният неприятел на зеленчуковите култури. Въпреки, че срещу нея производителите правят не малък брой пръскания в много случаи получените резулт...

Мулчиране с течен тор

Малко се знае, че течният тор се използва и за мулчиране. Върху почвата се създава фин слой кора, която задържа влагата и удължава срока между поливките. По-често чрез течното торене или както по ня...

Как да оформим короната на овошките?

Клонките остават най-здраво прикрепени към ствола и неговия продължител, когато излизат под ъгъл 45 градуса. Ако е по-малък, в мястото на свързването, където се е образувал ъгълът, не се образува дост...

Сейте фасула на етапи

Фасулът се отглежда за храна на хората. За целта се използват както зрелите така и зелените бобове. Съдържа почти всички незаменими аминокиселини. Богат е на минерални соли-калций, фосфор, магнезий, ...

Начало