Градина » Хербицидите – как да ги използваме

 Хербицидите – как да ги използваме

Основното правило е да се избере такъв хербицид, който е регистриран срещу видовете плевели, преобладаващи в насаждението. При почви с лек механичен състав трябва да се прилагат хербициди, които са по-трудно разтворими във вода, за да не се измиват. Трябва да се знае и още нещо - когато се използва един и същи препарат няколко години, плевелите увеличават устойчивостта си към него. Ето защо трябва да се редуват различни хербициди и комбинации. И това да се съобразява с променящите се плевелни видове: житни, широколистни, коренищни и кореново-издънкови.
Задължително трябва и да се спазва посоченият на етикета карантинен срок, защото от него зависят остатъчните количества в продукцията и почвата. Разбира се, от голямо значение е и фазата на развитие на плевела и на културното растение. Ако не се обърне внимание на това нещо, плевелите ще останат, но ще изгори посевът. Важно условие е да се пръска с хербициди според указанията на етикета за температурата и влажността на почвата и въздуха.
В никакъв случай не бива да се третират насажденията и почвата с метла, а да се използва пръскачка, която след всяка употреба се измива с вода и миещ препарат. Недопустимо е излишният разтвор да се изхвърля във водоеми, канали или върху почва. Приготвените разтвори се използват веднага.
Количеството препарат на 1 декар да се преизчислява според площта - за 10 квадрата, за 100 квадрата и т.н. Задължително да се спазва точната доза, защото с превишаването й може да се унищожи посевът или овощните дървета. В някои случаи високата доза не може да бъде приета от коренищните и кореново-издънкови плевели, защото изгаря листната маса.

Не се пръска в пек и в дъжд

При ветровито време, силно слънце и в очакване на дъжд до 2 часа не бива да се пръска с хербицид. В противен случай препаратът ще бъде отнесен в съседни посеви и може да ги изгори. При работа с хербициди е задължително да се използва специално работно облекло, маска и ръкавици.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Започнете пръскането срещу сачмянката от есента

Пръскането срещу сачмянката късно през есента е мероприятие с голямо значение. Тази болест се среща при всички костилкови овощни видове, но е най-опасна за черешата, прасковата и кайсията. Поврежда ли...

Сложете целината в топъл парник

Ако си засеете целина в началото на февруари в топъл парник, ще имате готов зеленчук през лятото – юли-август. Трябва да знаете, че семената никнат много бавно. За да се ускори поникването, може да ги...

Садете дръвчетата наесен, за да са здрави

Настъпва най-благоприятният срок за засаждане на овощните дръвчета. Това е времето след листопада, докато температурите паднат под нулата, фиданки може да се засаждат и през пролетта, но да е преди на...

Как се прави ябълково вино

От плодовите вина най-разпространено е ябълковото вино. В по-големи количества то се произвежда в северните райони на Европа и по-специално в северната част на Германия, Полша, Естония и др., където е...

Начало