Различните сортове имат различна склонност към изресяване. В хладно време и повече дъждове обаче явлението се среща почти при всички. Когато това стане, окапват цветни бутончета, цветове и завръзи. Растежните връхчета с младите листенца, както и ресите, нарастват за сметка на резервните вещества от корените и стъблата. Тези зимни запаси от хранителни вещества се насочват предимно към растежните връхчета и ресите остават гладни, части от тях или целите се превръщат в мустачета. Това също е форма на изресяване. Наблюдава се доста често при Болгар или Италия. Лозарите го наричат изтачане. И срещу двете форми на изресяването на помощ идват летните резитби. Помага филизенето. Предимство обаче има прищипването - премахват се връхчетата на филизите с едно две недоразвити листенца. Така за двадесетина дни соковете се насочват към ресите и те оцеляват. Когато целта е да се предотврати изтачането, прищипването трябва да се извърши, щом се появят ресите или щом се забележат първите му прояви. Срещу същинското изресяване по време на цъфтежа прищипването се прави 4-5 дни преди той да е започнал. По-често се налага при хамбургски Мискет. Повечето десертни сортове нямат склонност към изресяване. Но ако забележите изтачане, прищипването е начин да опазите реколтата.
Болестта може да се прояви през целия вегетационен сезон, но най-често напада растенията около периода на технологична им зрялост. Причинител на антракнозата по салатата е гъбата Marssonina pannatto...
Трудно може да разчитате на повече и по-качествена продукция от зеленчуковите култури, ако предварително не сте подготвили семената. Известни са няколко начина да сторите това. Вие ще решите кой от тя...
Ако сте подбрали и отгледали предварително подходящ за целта пипер – от сладките сортове Гороглед, Букетен, Букетен 50, Новоселска капия 379 и от лютивите Пловдивски лют и популацията Местен (селски) ...
Вече сте прибрали саксийните цветя в дома си. За да ги запазите дори и през зимния покой красиви, трябва да знаете техните основни изисквания към светлината, топлината и влагата. Обикновено напояванет...