Когато търсите да засадите декоративни дървета или храсти за градината, или когато купувате саксиено цвете за подарък, трябва да сте много внимателни и да проверите посадъчния материал по следния начин:
1. Отледайте листата. Вечнозелените растения трябва да имат наситена зелена окраска, а не бледозелена или жълта. В последните два случая това е показател, че на растението не му е достигала влага и хранителни вещества. В късна есен растението не трябва да изглежда свежо, да има силен прираст. Това е признак за прекалено късно внасяне на торове. Такива филизи няма да успеят да се подготвят за зимата.
2. Огледайте стеблата и клонките. Те (според вида на растението) трябва да бъде достатъчно еластични и силни (прекалено тънките ще пострадат при силните студове), а кората по тях - гладка, без петна и механични повреди и добре прихваната на мястото на облагородяване.
3. Проверете корените. За тази цел можете да проверите растението в саксията като го издърпате леко от нея. Ако то не може да се извади, значи растението е вкоренено добре. Не е нужно да го изваждате от съда, това ще направите преди да го засадите. За състоянието на корените можете да съдите и по миризмата на почвата: тежката, гнилостна миризма е показател за застояване на вода в саксията, при която корените често загниват.
В края на месеца засейте семената на карамфила Шабо. За тази цел използвайте глинени, пластмасови или емайлирани съдове, дървени сандъчета, дълбоки не по-малко от 6 см. Те трябва предварително да се д...
Хиляди домакинства у нас отглеждат по някое цитрусово дръвче: лимон, мандарина и т.н. Най-зиморничав е лимонът. Той не понася температура под нулата. Първи замръзват младите плодчета, растящите летора...
Тиквичките, засадени през май, са вкусни и предпочитани, но през есента са любим зеленчук. Те са ценна и диетична храна. Възможно е да се отглеждат като втора култура на освободените площи от ранни до...
Ако гроздето от някоя главина ви харесва, не е нужно да обикаляте пазара. Сега, напролет, се изрязват пръчки до основата или над 2-3 пъпки към лозата. От тях се приготвят резници. Те трябва да са дълг...