Когато търсите да засадите декоративни дървета или храсти за градината, или когато купувате саксиено цвете за подарък, трябва да сте много внимателни и да проверите посадъчния материал по следния начин:
1. Отледайте листата. Вечнозелените растения трябва да имат наситена зелена окраска, а не бледозелена или жълта. В последните два случая това е показател, че на растението не му е достигала влага и хранителни вещества. В късна есен растението не трябва да изглежда свежо, да има силен прираст. Това е признак за прекалено късно внасяне на торове. Такива филизи няма да успеят да се подготвят за зимата.
2. Огледайте стеблата и клонките. Те (според вида на растението) трябва да бъде достатъчно еластични и силни (прекалено тънките ще пострадат при силните студове), а кората по тях - гладка, без петна и механични повреди и добре прихваната на мястото на облагородяване.
3. Проверете корените. За тази цел можете да проверите растението в саксията като го издърпате леко от нея. Ако то не може да се извади, значи растението е вкоренено добре. Не е нужно да го изваждате от съда, това ще направите преди да го засадите. За състоянието на корените можете да съдите и по миризмата на почвата: тежката, гнилостна миризма е показател за застояване на вода в саксията, при която корените често загниват.
Тагетесът, известен у нас още с името турта, е перфектният избор, ако искате да имате ярки, постоянно цъфтящи петна в градината. Той е непретенциозен и това го прави изключително подходящ за суровите ...
И след беритбата ягодите имат нуждата от хранителни вещества. По това време се образуват нови листа и ластуни и се залагат плодните пъпки за следващата година. Затова се препоръчва да се подхранват е...
Бегония тубероза (Begonia tuberhybrida или tuberosa) обединява множество сортове, получени чрез хибридизация и отличаващи се с голямо разнообразие. Особеност на този вид е, че в почвата образува гр...
Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се бе...