Градина » Настанете краставиците в топлия парник

 Настанете краставиците в топлия парник

Краставиците, засети в парници в края на януари, сега са образували 3-4 същински листа. Време е за разсаждането им. За тази цел парникът се зарежда със затоплен оборски тор на дебелина 0,5 м. Насипва се 25 см парникова пръст. Краставицата обича структурни, рохкави и богати на органични вещества почви. Около парника се напълва с оборски тор. Когато температурата на почвата стане 25°С, той е готов за разсаждане. В тих, топъл ден растенията се засаждат по 2-3 в парника на 30 см от стените му. Покрива се с рамка и рогозка. Рогозката стои през слънчевите часове на деня, докато растенията се прихванат. През този период в парника е необходимо да се поддържа температура 25-28°С и висока влажност. След като растенията вече се вкоренят, те се развиват най-добре при същата температура и влажност 90%. През нощта термометърът не трябва да показва по-малко от 15°С, а през деня – под 18°С. Ако е по-студено, растежът ще спре. При минус 0,5°С растенията умират. Проветряването да се прави внимателно, особено в студени дни. Парниковите рамки трябва да се вдигат и спускат сутрин, обед и вечер. Целта е температурата в парника да не спада.
Първото подсипване на корените се извършва с 1 см чимова пръст, когато растенията започват да се стелят. Второто се извършва по-късно с добре разложен оборски тор, разрохква се и краставиците леко се загърлят.

Автор: Георги Колев

Представяме Ви:

Домати без калций гният от върха

Върховото гниене се среща не само по плодовете на доматите, но и на пипера и патладжана. Болестта засяга зелените плодове. По върховете им в началото се образуват дребни, воднисти петна, а по-късно се...

Цикада може да разболее лозата

Какво е това заболяване, което се появява всяка година по едно и също време - края на юни – началото на юли по отделни лози. Листото от краищата става червено, после цялото почервенява и окапва. Грозд...

Вишневият хоботник

Има го навсякъде из страната и понякога нанася сериозни щети. Напада предимно вишната и черешата, но от него може да пострадат сливите, кайсиите, прасковите, ябълките, че и някои други плоди дръвчета....

Цъфне ли акацията, дошло е време за бамята

Родината на топлолюбивия зеленчук е Африка, при нас идва от Анадола. Въпреки че не е масово разпространена, бамята расте в много зеленчукови градини. Тя е приятна особено като есенна съставка за гювеч...

Начало