У нас празът се отглежда предимно при напояване във фитарии. Преди разсаждане на разсада на постоянно място се прокарват напоителни вади и фитарии.
Засаждането на готовия разсад се извършва от 25 юни до 12 юли, като до това време мястото се използва за отглеждане на ранни култури (салати, репички, зелен грах, ранни картофи и др.). Ако почвата е суха, мястото се полива, оставя се да просъхне и едва тогава се пристъпва към разсаждане на разсада. Преди разсаждането готовият разсад се подбира добре. За засаждане трябва да се използват само най-добре развитите разсадни растения, дебели колкото молив. Останалите се бракуват. На подбрания за разсаждане разсад се изрязват част от коренчетата и листата, навързва се на връзки по 100 растения, полива се с вода и се поставя на сенчесто място, за да не изсъхне. Обикновено празът се сади със садило във фитариите на разстояние 30 см между редовете и 20 см в редовете. Непосредствено след разсаждането се прави поливка.
След прихващане на растенията през вегетацията се полагат съответните грижи за оптимално развитие на същите.
Картофите са много взискателни към запасеността на почвата с хранителни вещества. Най-голяма нужда от хранителни вещества, картофите имат при интензивното нарастване на надземната им маса и на клубен...
Лещата е една от най-старите традиционни храни в бита на българина. Тя е студоустойчива и може да се отгледа като предзимна култура. Като бобово растение тя обогатява почвата с азот и се явява добър п...
За да отглеждате успешно хортензията, трябва да знаете, че тя се нуждае от богата на хранителни вещества почва, която задьржа много влага. Нещо повече, поради произхода си тя изисква почти блатни усл...
Получаването на лук за глави се извършва по няколко начина, но най-често се използва чрез засаждане на арпаджик. Запасите в луковичката подпомагат развитието на растението и няма нужда от поливане. Ко...