При нормални условия репичките поникват за 3-4 дни и за 3-5 седмици са готови. Може да се засяват на открито още при първа възможност, обикновено в края на март, началото на април. Засявате ли на етапи през десетина дни, ще имате свежи червени кореноплоди през цялата пролет. Априлските посеви ще станат през май, тъкмо когато е изобилието от зелени салати.
Мнозина разпръсват семената по накопаната почва, а след това заравняват и ги заравят. Вие не постъпвайте така, защото семената попадат при различни условия. Ще постигнете много добри резултати, ако оформите плитки до 2 см браздички през 10-12 см една от друга. Положете семената по дъното на браздичките, като се постараете да има 4-5 см разстояние между тях. След това ги покрийте с пръст. Репичките не изискват много грижи. Важно е да не позволите да израснат плевели. Ако не вали, поливайте. При недостиг на влага и в горещо време кореноплодите не се развиват нормално, загрубяват и изкуфяват. Затова и не се отглеждат през лятото.
Топкарамфилът, сполучливо наречен от народа ни и самакитка, може да остане на едно и също място повече години, но много бързо губи декоративната си стойност. Затова се отглежда като двегодишно растени...
Шарката по овошките е една от най-вредоносните болести сред костилковите видове. Причинява се от вируса Plum pox virus и напада главно сливите, кайсиите и прасковите. Вирусът се пренася чрез присажд...
През май се засажда средно ранният пипер. Той заема обикновено и най-голяма част от дворните зеленчукови градини, особено в селските дворове. Може би поради ограничената площ се допуска една съществен...
Циклантерата (Cyclanthera pedata) принадлежи към семейство Тиквени, като родът наброява от 5 до 8 вида, разпространени в Южна и Централна Америка. Това е едно- или многогодишна тревиста лиана, която с...