Градина » Запознайте се с магическия плод

 Запознайте се с магическия плод

Магическият плод (Synsepalum dulcificum) произхожда от Западна Африка. Той представлява вечнозелен храст с височина до 1,5 м, покрит с продълговати тъмно зелени листа, които растат по спирала. Дребните бели цветове са с диаметър 5-7 мм и се появяват практически през цялата година, с малка почивка през 1-2 зимни месеца. Плодът е ярко червен, продълговат, с дължина 2-3 см, като външният му вид напомня киселия трън. Вътре съдържа една костилка. Плодовете узряват 3-4 седмици след цъфтежа. Те се употребяват за храна веднага след брането им - при съхранение те губят свойствата си.

Губите усет за кисело

Плодовете на това растение имат уникалното свойство да въздействат на вкусовите рецептори, като заключват за известно време възприятието на киселия вкус, но всички други вкусове се възприемат нормално. Лимонът, изяден след този плод, ви се струва сладък, като при това цитрусовият вкус и аромат се усещат напълно. Ефектът остава в продължение на един-два часа. Плодът сам по себе си не е сладък, но може да се използва като естествен подсладител, затова той се препоръчва като за хора, които са на диета и изпитват непреодолимо влечение към сладкото. Плодовете могат да се замразяват за по-нататъшно използване.

Расте и в контейнер

Магическият плод расте отлично в контейнер на слънце или в лека полусянка. Предпочита рохкава, добре дренирана кисела почва. Както всеки жител на тропиците и магическият плод обича топлината и реагира положително на повишената влажност на въздуха и опръскването. Не се нуждае от специална резитба. Бавнорастящ, той може да се използва и като бонсай.
Обикновено се размножава чрез семена. За покълването на семето трябва малко да го надерете, тъй като черупката му е много плътна и не пропуска вода, която е нужна за покълването му. Започва да плодоноси 3-4 години след засяването.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Отгледайте си китайска фурма

Латинското название на китайската фурма е Ziziphus jujuba и понякога тя се нарича просто зизифус. Среща се в диво състояние от Централен Китай до Задкавказието, а може да се култивира навсякъде, къдет...

Защо листата на чесъна пожълтяват

Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...

Какво можем да засеем на прага на зимата

Биологичната същност на някои зеленчукови растения дава възможност да се засяват пред прага на зимата. Такива например са салатите, магданоза, копъра, морковите, грахът, баклата. Първата половина на д...

Лозе се сади, щом отпусне студът

Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, и...

Начало