За нормалното развитие на корените, а от там и на цялото овощно растение, е необходимо в почвата да има достатъчно хранителни вещества, влага, въздух и топлина. Освен от почвените условия, торенето и напояването, върху тези фактори съществено влияние оказва и начина на поддържане на почвената повърхност.
Познати са различни начини за поддържане на почвата в овощните градини - черна угар, околостъблени обработки, затревяване, отглеждане на междуредови култури и др. Изборът на системата зависи от овощния вид и възрастта на дърветата, от възможностите за поливане, от теренните условия, почвените и климатичните особености на района.
Когато теренните особености позволяват и има възможност, най-добре е почвата в овощните градини целогодишно да се поддържа в рохкаво състояние чрез редовни обработки. По този начин се унищожават плевелите, по-добре се поема дъждовната вода и се запазва влагата, подобрява се въздушния и хранителния режим. През лятото черната угар се поддържа чрез редовни плитки обработки (8-10 см). Броят и интервалите между летните обработки зависи от заплевеляването и образуването на почвена кора.
При градини, засадени на наклонени площи, не бива да се обработва целия терен, защото това ще причини ерозия на почвата. При тези градини се извършва околостъблена обработка. Ширината на обработената площ трябва да превишава проекцията на короната и да се извършва така, че да се оформят околостъблени тераси. И в този случай броя на летните обработки в зависимост от заплевяването и образуването на почвена кора. Броят им може значително да се намали, ако след първите 1-2 обработки около дърветата се натрупа тревна маса или други органични отпадъци.
Поддържането на почвената повърхност чрез затревяване на цялата площ или само на междуредията има някои предимства пред черната угар. При нашите условия обаче, затревяване е възможно само при достатъчно естествени валежи и при напояване. Затревяването се налага и при наклонени терени, но в тези случаи по-добре е да се съчетае с околостъблените обработки. Затревяване е допустимо само в градини, които са встъпили в редовно плододаване. Прасковите, кайсиите, черешите, ягодоплодните и донякъде крушите не понасят затревяване. Не бива да се допуска естествено затревяване. Най-добре е затревяването да стане, като след добра обработка и торене се засеят тревни смески от многогодишни житни и бобови треви.
През лятото затревените площи редовно трябва да се косят и тревата да се разпръсква върху цялата площ.
В овощните градини междуредията много често се използват за отглеждане на други култури. Най-подходящи са фасул, грах, бакла, фий, соя, ранни зеленчуци, дини, пъпеши, тикви, тиквички, краставици и др. Като подкултура може да се отглежда и ягодата. По време на беритбата на междуредовите култури не бива да се пръска с отровни препарати, което е един от недостатъците на този начин на поддържане на почвата в овощните градини. През лятото при отглеждане на междинни култури около дръвчетата почвата трябва да се обработва, като околостъблените кръгове всяка година се увеличават.
И растенията, както и хората, са принудени да се грижат не само за днешния ден, но и за бъдещето. Те трябва да заложат цветните пъпки за следващата реколта, да развият нови клони. Най-напрегнатото вре...
Кладардисът (Cladardis elongatulus) e много опасен неприятел по розата. Той нанася щети най-вече на младите растения в новите розови насаждения. Неприятелят е малко насекомо, което развива едно поко...
Тайбери Медана е храст от род Рубус, семейство Розоцветни. Това е хибрид между къпина и малина. Създаден е в шотландски научен изследователски институт през 1962 г. Създадени са много хибриди, но най-...
Температурните колебания през пролетта могат да доведат до отрицателни промени на вината, особено когато се съхраняват в непълни бъчви. Контактът на въздуха с виното влошава вкуса му. Болестите могат ...