Със сигурност сте забелязали, че след като доматите се вкоренят, по централното стъбло и разклоненията в пазвите на листата израстват странични леторасти (колтуци). Те също се хранят и това не влияе добре върху ранното узряване на плодовете и върху npотивността на растенията. Затова е важно да се премахнат колтуците. Тази операция се прави още при лозата, пипера, тиквичките. Детерминантните (нискостъблените) сортове домати се колтучат само един-два пъти в началото на вегетацията, а индетерминантните (високостъблените) - през цялото време.
Колтуците се премахват, докато са още малки, не бива да стават по-дълги от 5-6 см. На растения, които завършват преждевременно растежа си със съцветие, се оставя резервен колтук в пазвата на листа под най-горното съцветие. Този колтук по-късно ще се превърне в продължител на стъблото.
Патладжанът се отнася към групата на топлолюбивите зеленчукови култури. По своите изисквания към условията на отглеждане – топлина, светлина, влага, почва, предшественици и др., той не се отличава същ...
Пеканът принадлежи към семейство Орехови. Известен е още като „цар на орехите” и „маслен орех”. Плодовете му са изключително вкусни, сладки и високо калорични. Те съдържат 71% мазнини, 15% въглехидрат...
Любителите цветари трябва да знаят, че успехите в цветарството се осъществяват при строго спазване на всички условия за добро развитие на растенията. Едно от тях е навременното засяване на семената. ...
Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхране...