Есенното производство на броколи е най-перспективно за нашите условия. За разсад се сее през втората половина на юни. Така главите ще се образуват в по-прохладно време (септември-октомври) и при скъсяващ се ден, а това има значение за качеството им. Броколито се отглежда по-гъсто, отколкото цветното зеле. За да произведете разсад за 100 кв. м., ще ви трябват около 10 г семена. На 1 кв. м. се засяват 4-5 г.
Растенията ще станат силни, ако няма плевели сред тях. Когато разсадът е много гъст, е необходимо да се прореди. Може и да се подхрани. Земните бълхи силно нападат броколито, срещу тях пръскайте навреме.
Киселите почви не са подходящи
След около 40 дни разсадът е готов. Обикновено това е краят на юли, началото на август. Само след обилна поливка може да оскубете растенията. Те не бива да прерастват, само от младите и здравите ще получите качествена продукция.
Макар че не е много взискателно, броколито расте най-добре на черноземни и ливадно-алу-виални почви, овлажнени, с неутрална реакция. Угнетява се на кисели. На песъчлива почва без торене не става добро. Отзивчиво е на торенето оборски тор.
Избирайте хибриди с едри зелени глави
Има сортове със зелена и с виолетова окраска на листата. С виолетовата обикновено са късни и главата е по-груба. За нашите условия значение имат сортовете със зелени глави. Те може да се групират като ранни, средно ранни и късни.
Различията обаче в дължината на вегетационния период не са съвсем категорични. По-важни са разликите между някои техни качества: големина и плътност
на главата, едрина на пъпките, устойчивост на цъфтеж, брой на страничните главички след отрязването на централната. Някои имат по-голяма централна глава и само няколко странични. Те се прибират за кратък период. Други са с по-малка централна глава, но са с много странични главички и се прибират по-дълго време. Успешна селекция имат холандски, немски и японски фирми.
У нас се разпространява холандският хибрид Лорд. Той образува добре облистени розетки, главата е неголяма, плътна и с дребни пъпки. Расте бавно и не образува много странични главички. Препоръчваме ви да избирате средно ранни хибриди, които образуват сравнително едри глави и повече странични след отрязването на централната.
Празът е една от най-старите зеленчукови култури. Произхожда от средиземноморските райони и Западна Азия. Отглежда се и се консумира в почти всички европейски страни както в прясно състояние, така и п...
Колкото и да ви се е прияло кьопоолу, не посягайте към патладжани, по чиято кора се забелязват зеленикави жилки. Такъв зеленчук може да предизвика хранително разстройство, че и по-лошо. Избирайте едри...
Кокошият тор в сравнение с всички други органични торове от животновъдството е най-богат на хранителни вещества - азот и фосфор. Съдържа 1,2-1,3 % азот и 0,3-0,5 % фосфор (Р205). Това е 3 пъти по-висо...
Още след засаждането през есента или рано напролет върхът на растението се отрязва. Силно растящите сортове, облагородени на семенна подложка, се оставят на височина 60-70 см от почвената повърхност, ...