Градина » Време е да приберете захарната царевица

 Време е да приберете захарната царевица

Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи млечна зрялост, трябва редовно да се полива. В тази фаза зърното има високо съдържание на полизахариди, които му придават приятен вкус и нежна консистенция. Филизене не се прави, въпреки че захарната царевица образува повече братя. Бере се в млечна зрялост, тогава е най-подходяща за консумация и консервиране.
Моментът за прибиране е важен, от него зависи количеството и качеството на продукцията. Ако берете, преди да е настъпила оптималната зрялост, зърната са воднисти и са с ниско съдържание на сухо вещество, тогава царевицата не е добра за прясна храна и за преработка. Презрялата пък е безвкусна, зърната са скорбелни и плътни.
Прибирането започва 18-20 дни след появата на свилата - тогава е станала кафява. Зърната трябва да са напълно развити, напълнени с непрозрачен, гъст млечен сок. Обвивката на кочана е плътна и добре прилепнала. Времето на узряване се колебае в зависимост от сорта и условията на отглеждане.
Има няколко начина да се определи зрелостта на захарната царевица. Най-простият е, като се отдели обвивката на кочана и с нокът се натиснат зърната, докато излезе сок, по гъстотата му се познава дали е време за бране. Има и други методи – чрез специални уреди, те обаче са приложими за големи площи и промишлено производство. Относителното тегло също показва дали зърната са готови за консервиране. 100 зърна се поставят за 30 секунди в наситен солен разтвор и се вижда колко от тях ще изплуват.

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

Избавете се от калта във виното

След приключване на бурната алкохолна ферментация във виното протича и тиха и виното започва спонтанно да се избистря. На дъното на съда се образува различна по обем утайка, която повечето стари винар...

Почиствайте розите от прецъфтелите цветове

Чаенохибридните сортове започват да цъфтят още от май. През юни и юли е масовият цъфтеж на почти всички сортове. Тъй като цветовете се образуват на клонки от първи, втори и трети разред, то цъфтежът и...

Лавандула за стайно отглеждане

Лавандулата е голям род, който включва 28 вида многогодишни вечно зелени растения. За отглеждане в саксии се препоръчва т. нар. френска или испанска лавандула (L. stoechas), която произхожда от Средиз...

Балконските цветя искат нова почва всяка година

През зимата на балкона няма много цветя, но сега е моментът да помислим за почвата, в която ще отглеждаме балконски растения през по-топлите месеци, както и за съдовете, в които ще ги засадим. Първото...

Начало