Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи млечна зрялост, трябва редовно да се полива. В тази фаза зърното има високо съдържание на полизахариди, които му придават приятен вкус и нежна консистенция. Филизене не се прави, въпреки че захарната царевица образува повече братя. Бере се в млечна зрялост, тогава е най-подходяща за консумация и консервиране.
Моментът за прибиране е важен, от него зависи количеството и качеството на продукцията. Ако берете, преди да е настъпила оптималната зрялост, зърната са воднисти и са с ниско съдържание на сухо вещество, тогава царевицата не е добра за прясна храна и за преработка. Презрялата пък е безвкусна, зърната са скорбелни и плътни.
Прибирането започва 18-20 дни след появата на свилата - тогава е станала кафява. Зърната трябва да са напълно развити, напълнени с непрозрачен, гъст млечен сок. Обвивката на кочана е плътна и добре прилепнала. Времето на узряване се колебае в зависимост от сорта и условията на отглеждане.
Има няколко начина да се определи зрелостта на захарната царевица. Най-простият е, като се отдели обвивката на кочана и с нокът се натиснат зърната, докато излезе сок, по гъстотата му се познава дали е време за бране. Има и други методи – чрез специални уреди, те обаче са приложими за големи площи и промишлено производство. Относителното тегло също показва дали зърната са готови за консервиране. 100 зърна се поставят за 30 секунди в наситен солен разтвор и се вижда колко от тях ще изплуват.
Мушкатото е здраво цвете и рядко страда от болести. Сакъзчето обаче се напада силно от сивото (ботритисно) гниене, опасна болест по голям брой цветя. Причинява се от гъбата Botrytis cinerea, която се ...
Ранното кафяво гниене е една от най-опасните и разпространени болести по овощните дървета. Напада и костилковите и семковите овощни видове. Най-големи повреди обаче нанася на кайсията, черешата, вишня...
Всеки стопанин знае кога да засади картофите в своя район. Обикновено обаче градинарите не обръщат внимание на семето за картофи, както и мястото за отглеждане. Когато си харесаме един сорт, често той...
През последните години интересът към боровинката нарастна, защото плодовете и са богати на въглехидрати, органични киселини (лимонена и ябълчна) и пектинови вещества. Значителни са количествата на ви...