Градина » Познавате ли японската слива

 Познавате ли японската слива

Напоследък в нашите хипермаркети често се предлагат едри и атрактивни японски сливи. Затова е обясним големият интерес сред любителите овощари.
Японските сортове сливи се отнасят към вида Prunus salicina или тъй наречената върболистна слива. Те произхождат от Китай, а през средните векове са пренесени в Япония.
През 1870 г. бързо са се разпространили в Америка, а в Европа се отглеждат вече няколко десетилетия.

Санта роза е най-известна в света

Видният естествоизпитател Л. Бербанк е проучил задълбочено японските сливи и още през 1920 г. селекционира широко известния сорт Санта роза, който и днес се отглежда в много страни. През 1984-1985 г. от Италия у нас бяха внесени сортовете: Супериор анжелено, Санта роза, Симка, Озарк премиер, Супериор блек стар, Супериор блек голд, Супериор блек даймънд. Бяха засадени демонстративни градини в Карлово и Пловдив. Голяма част от тези сортове имат сериозни достойнства: дръвчетата раждат скоро, плодовете са едри и привлекателни, костилката е дребна, имат прекрасен вкус, съхраняват се дълго.

Рано цъфтят, страдат от пролетни мразове

От гледна точка на климатичните условия в нашата страна тези сортове имат и недостатъци, с които любителите на атрактивните им плодове трябва да се съобразяват. Твърде кратък е зимният покой. Подобно на бадемите и кайсиите, рано цъфтят и страдат от късните пролетни мразове. Затова могат да се отглеждат само в райони, където опасността от повторни студове е съвсем малка: северното и южното черноморско крайбрежие, по склоновете на планинските и припланинските райони, където не се задържат студени въздушни маси. Като подходящи се смятат също Родопската яка, най-южните и по-топли райони на страната. Трябва да се избягват затворените низини, котловини и полета.
Друга важна особеност е, че повечето сортове имат изключително голям брой цветни пъпки - по две до пет на всеки възел. Издръжливи са на високи температури през лятото. Формата на плодовете е плоско-кръгла. По-ранните са средно едри, а късните - по-едри. Обикновено се формира чашовидна корона и тъй като сортовете са с буен растеж, през лятото се правят силни резитби.

В България узряват след 15 юли

Напоследък у нас се произвеждат дръвчета от два сорта. Супериор блек стар има много едри плодове с маса от 50 до 80 г, кожицата им е тънка, здрава, крехка, тъмновиолетово-синьо оцветена до черно-лъскава и не се отделя от месото. Плодовото месо е жълто-зеленикаво, плътно, хрупкаво, сочно, приятно сладко-кисело, слабо ароматично. Костилката е дребна овална. При нашите климатични условия плодовете узряват нормално през средата на юли. Понасят добре манипулация и транспорт. В хладилници издържат до 4-5 месеца, а при обикновени условия - 10-12 дни. Дървото на този сорт има пирамидална корона и се отличава с no-умерен растеж.
Супериор блек даймънд също има едри плодове (с маса 40-70 г), които са с кръгла форма. Оцветени са тъмновиолетово-синьо до черно, но имат и чербеникав оттенък. Плодовото месо е червено,хрупкаво, сочно и приятно на вкус с много добро качество. Костилката е дребна, овална и полуотделяща се от месото. Узряват през третото десетдневие на юли. Също добре издържат на манипулация и транспорт. Дървото е умерено растящо, но образува по-рядка и закръглена корона.
Тъй като, всички японски сливи са самостерилни, трябва да се засаждат най-малко два сорта.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Ягодите не могат без августовски грижи

Ако сте използвали насаждението си вече 3-4 години, най-добре е да го изкорените и да подготвите мястото за други култури. През септември създайте нова леха с ягоди. Най-добре е да правите това всяка ...

Станете селeкционери на цветя

В природни условия опрашването на растенията се прави от насекомите, които прелитат от цвят на цвят. Резултатът от такова опрашване зависи от случая. Ако се опрашват специално отбрани растения, може д...

Майски грижи за доматите

Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се зат...

Мураята цъфти до края на януари

Пренесени от районите на тропическа Африка - остров Мадагаскар, тези многогодишни храстчета са отличен материал за отглеждане в саксии. Удължено-елиптичните листа са от 5 до 8 см дълги. Те са леко пок...

Начало