Градина » Превъзходно вино от дребни ябълки

 Превъзходно вино от дребни ябълки

В редица държави ябълковото вино е много популярно и е известно с наименованието сайдер и апфелвайн. За приготовянето му се използват узрели, сочни и ароматни плодове. Неузрелите от по-късните сортове, ако са здрави, се оставят да лагеруват няколко дни. От дребните ябълки се получават по-качествени вина, понеже ароматните вещества са концентрирани в кората им.
Ябълките се смачкват най-често с гроздомелачка, чиито валяци са разширени. По-сигурно е след измиването и почистването им да се нарежат на дребни парченца. Пресуването на смачканите или нарязани плодове е задължително, за да се получи и по-добър рандеман - 50-60 %. Погрешно се счита, че от недобре смлените плодове може да се получи вино. За да не потъмнява сокът и да не се разрушава витамин С, се прибавя 6%-ва серниста киселина в доза по 2 г на литър сок или каша.
Захарността на ябълките е най-често около 8-10% и не е достатъчна за получаване на стабилно вино с алкохол около 11 %. Затова се добавят по 100 г обикновена захар за всеки литър или килограм каша. За предпочитане е захарта да се прибави на два пъти по равно, предварително разтворена в малко сок. Първата порция се внася преди започване на алкохолната ферментация, а втората по време на бурното кипене. Добавя се по 3 г хлебна мая за всеки литър и тогава ще е сигурна нормалната ферментация. Маята се размива предварително в малко вода.
Ферментацията обикновено протича при температура 20-25°С за около 10 дни. Щом завърши, готовото вино се оставя да се самоизбистри и след това се освобождава от образуваната утайка. Съхранява се в съдове при по-ниска температура - около 10-12°С.
Ябълковото вино не старее, пие се младо и така се чувства приятна резливост, която може да се увеличи чрез силно охлаждане. Тогава еликсирът се нарича "ябълков резняк".
Сайдерът е приятна напитка с подчертан билков аромат и вкус. Има полезно действие върху организма, защото съдържа витамините В1, В2, РР, Е и С. А те не се разрушават през време на алкохолната ферментация.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Отделете си картофи за посев

Ранните сортове картофи се прибират през август-началото на септември. От прибраната реколта трябва да заделите клубени за посев през следващата година. Извадете ги от почвата предпазливо, тъй като к...

Османтусът расте и в саксии

Османтусът (Osmanthus) е от сем. Oleaceae. Родът включва 15 вида декоративни дървета и храсти, срещани да растат в Азия. Като саксийно растение се отглежда само един от тях - O. heterophyllus, който ...

Миниращата муха е опасен неприятел

Миниращата муха по луковите култури (Napomyza gymnostoma) напада чесъна, лука и праза. Най-големи повреди обаче тя нанася на праза. Разпространена е в цялата страна и през някои години, в отделни рай...

Зеленият алабаш расте бързо и не мръзне

Колраби или зелен алабаш (Brassica oleracea vаr. Caulorapa lasq) е двугодишно растение от сем. Кръстоцветни. През първата година образува силно надебелено и скъсено стъбло – стъблоплод, в който се нат...

Начало