Сливите държат своеобразен рекорд - интервалът между най-рано и най-късно зреещите сортове е повече от три месеца и половина. Първите джанки са готови в края на юни, късните сливи стават за прибиране през октомври. У нас съществува и един куриоз - имаме джанка, която зрее през декември.
Типичните едроплодни сортове сливи като Жилберт, Рут Герщетер могат да се консумират още в началото на юли.
В зависимост от климатичните фактори ранните е възможно да закъснеят от 10 до 18 дни, средно зреещите сортове като Стенлей - с 20 до 32 дни, а по-късните (Кюстендилска синя слива) - с 20 до 29 дни.
Хладното и влажно време забавя узряването, а сухото и топло време го ускорява. Размерът на реколтата също може да повлияе. Ако е слаба, брането е по-рано, претоварени ли се дърветата - значително по-късно. Изложението на участъка, условията на месторастенето, както и надморската височина на градината също са сред важните фактори, които оказват влияние.
Хубаво е овощарите да са наясно със сроковете на узряването на сливите, особено през есента. Защото ще могат да преценят какви овощни дръвчета да си купят, така че през четири месеца в годината да имат от този плод на трапезата си.
Времето за изнасяне на разсадите на открито е от голямо значение. От него зависи кога ще стане готова продукцията и какъв ще е добивът. Средноранните полски домати се засаждат през първата десетдневка...
Халезията (Halesia caroliniana), известна още като кокичево дърво, е разпространена в горите на планинските склонове, по бреговете на реките във вид на дърво с височина до 12 м. Може да се види и като...
През пролетта, особено ако се случи да е много горещо, по зеленчуковите лехи, ягодите, малините и дръвчетата връхлитат цели пълчища от всевъзможни гъсеници, листни въшки, акари. За ликвидирането им мо...
Орехът е еднодомно разделнополово, предимно опрашващо се от вятъра растение. Характерно за него е, че мъжките и женските цветове при отделните сортове и форми цъфтят неедновременно. Ясно е, че орехови...