1. Не размествайте без да се налага саксиите. Листата на цветята винаги се насочват към светлината и ако често изменяте положението им, могат да се получат смущения в развитието.
2. Ако пръстта в саксиите изсъхне, смесете я с малко дървени стърготини или с речен пясък.
3. Не прекалявайте с поливането. Излишната вода, която растението не е попило, трябва след 2-3 часа да се изхвърли от подложката на саксията. От прекомерната влага младите корени започват да гният.
4. Ако въздухът в стаята е сух, най-вече от парното, веднаж месечно наливайте в саксиите по половин литър мляко. Това е един много добър начин за подхранване на растението.
5. За да имат листата на фикуса блясък и хубав зелен цвят, сипете една чаена лъжичка рициново масло до самия корен на стъблото.
6. Не изхвърляйте водата от домашния аквариум. С нея поливайте цветята.
7. Редовно отстранявайте праха от листата, за да могат да дишат. Растенията с дебели листа изтривайте веднаж седмично с мокра гъба, а след като изсъхнат, ги намажете с тампон от памук, натопен в бира. Това ще им даде блясък и ще ги запази до известна степен от прахта.
8. Ако фикусът е с малко листа или расте само на височина, в същата саксия посадете някакво увивно растение - например бръшлян.
Пролетното облагородяване се извършва обикновено през март. Калемите за присаждане се събират като правило през януари. Те трябва да бъдат автентични, нормално развити, запасени с резервни вещества, с...
Има го навсякъде из страната и понякога нанася сериозни щети. Напада предимно вишната и черешата, но от него може да пострадат сливите, кайсиите, прасковите, ябълките, че и някои други плоди дръвчета....
Това може да постигнете, като ги отгледате под закрилата на полиетиленов тунел. Ще трябва само да използвате благоприятни за работа в двора дни, каквито не са рядкост през втората половина на февруари...
Ако сте си произвели за лични нужди малко моркови, салатно цвекло, целина, пащарнак или ряпа, несъмнено ще имате желание да ги съхраните за по-дълго време. Може да ви препоръчат да си направите ровник...