Градина » Торете мушкатото внимателно

 Торете мушкатото внимателно

За да се развива добре мушкатото, трябва да се грижите за него още от засаждането му. Почвената смес трябва да е богата на лесни за усвояване хранителни вещества. Затова се съставя почвена смес, в която се включва градинска почва, много добре разложен оборски тор и пясък в равни количества.
Напролет, когато опасността от слани премине, най-подходящото място на всички видове мушката е на балкона. В този период те се нуждаят от много хранителни вещества, тъй като с увеличавене на светлината започва по-усилена асимилация, буен растеж и масов цъфтеж. За да подпомогнете процеса, на пазара ще намерите най-разнообразни видове течни торове, предназначени за цъфтящи видове. Можете да ги ползвате според предписанието на опаковката при обикновеното мушкато – P. zonale, съкъзчето – P. peltatum и индришето – P. graveolens. За английското мушкато обаче – P. regale това не се препоръчва. При този вид наличието на повече хранителни вещества е предпоставка за буен вегетативен растеж, при което образуването на цветове намалява. По тази причина докато за първите три вида се препоръчва всяка година да се подмладяват и да се засаждат в нова почвена смес, за царското мушкато се препоръчва това да се извършва през три-четири години. Първите две години то не се подхранва. Може да сторите това през лятото на третата или четвъртата година.
В случай, че не разполагате с готови течни торове, разтворете по 1 г азотен, 1 г калиев и 2 г фосфорен тор в 1 л вода. Използвайте разтвора за подхранване на обикновеното мушкато, сакъзчето и индришето два пъти месечно през лятото. Нигога не допускайте почвената смес в саксиите да изсъхне. Не торете след такъв период, а само полейте.

Автор: Тонка Маринова

Представяме Ви:

Украсете прозореца с делвички

Церопегията (Ceropegia) е от семейство Асклепиеви. Този род включва около 180 вида, които растат из всички тропически райони. Най-разпространен е CeropegiaWoodii – светлолюбиво сукулентно растение с т...

Ранните тиквички се засяват през януари

За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консума...

Тикви растат върху ...тикви

Не изхвърляйте изгнилите плодове, ще влязат в работа Ако забележите.че някоя от тиквите е започнала да загнива, значи не е подходяща за ядене. Все пак не я изхвърляйте. Разрежете я на две половинки ...

Как се прави ябълков оцет

Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...

Начало