Градина » Заемете се с бялата овощна пеперуда

 Заемете се с бялата овощна пеперуда

Бялата овощна пеперуда (Aporia crataegi) е доста голяма. При разперени криле достига до 5-6 сантиметра. Крилете са бели с характерни черни жилки. Пеперудите летят от началото на юни и се хранят с нектар на цъфтящата по това време растителност. Снасят яйцата си по листата на дървета. Излюпилите се от тях гъсенички оплитат горната страна на листата с бяла паяжина и под нея започват да се хранят. Повредите по това време обикновено са незначителни, но са много опасни за младите дръвчета. По късно гъсеничките си устрояват зимно гнездо, като увиват лист и го оплитат в паяжина. Листата наесен окапват, а гнездата остават на клонките, към които здраво са прикрепени. Към края на март презимувалите гъсеници се вгризват в пъпките, а по късно унищожават и листата. При голямо намножаване на пеперудата (каламитет) дръвчетата може да останат напълно обезлистени.
Химическата борба с този неприятел е възможна, но тя се извършва при нужда (когато е надхвърлен икономическият праг на вредност) с пролетни пръскания след раздвижването на гъсениците и по указания на местните растителнозащитни служби. Най-добрият начин сега е изрязването на клонките с гъсенични гнезда и изгарянето им.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как се размножава западната туя

Западната туя (Thuja occidentali) може да се размножава по семенен начин и чрез зелени резници. Семената на западната туя са плоски и заобиколени с тесни крилца. Когато светлокафявите шишарки прови...

Подгответе оранжерията за краставиците

За да си произведете разсад от краставици, трябва да засеете семената към края на ноември - началото на декември. След около месец разсадът ще е готов за засаждане. Предварително е необходимо обаче да...

Ако ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Късното зеле има нужда от подхранване

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...

Начало