През лятото зелето става обект на голямо внимание от страна на зелевата муха. Това насекомо, което прилича на обикновена муха, на дължина достига до 6-7 мм.
Снася яйцата си в почвата близо до стъбълцата на младия разсад. Защо е опасна зелевата муха? Пет-шест дни след като снесе, от яйцата излизат личинките, които проникват навътре в корените. Поради това кореновата система не се развива, листата вехнат и придобиват синкаво-оловен оттенък, растежът се задържа и растението загива.
Как да се справим с нея?
Може да използвате "якички" около растенията. Те позволяват да се ограничи достъпът на насекомото до кореновата шийка, където снася яйцата си. "Якичките" може да се направят от ламинирана хартия или от фолио, както и от друг еластичен материал, който не се размеква при дъжд. Обвийте стъблата на зелето, вкопайте "якичките" в земята до 1-2 см, оставяйки отгоре ивица с височина 3-4 см. "Якичката" трябва да приляга плътно към растението.
Периодично, на всеки един-два дена отгребвайте почвата от стеблата, за да проверите дали не са се завъдили неканени гости. Ако откриете яйца с бял цвят - отнесете пръстта по-далече и около корените насипете свежа. Това трябва да се прави веднъж на три-четири дни.
Поставете капани, оцветени в синьо. Малка плочка с размери 10x15 см трябва да се боядиса със синя боя - зелевата муха обожава този цвят. Отгоре се намазва с незасъхващо прозрачно лепило. Мухите кацат върху плочката и завинаги остават върху нея. Такива капани трябва да се разположат около лехите на разстояние 5-7 метра един от друг.
Най-често сребърната вода се произвежда или продава под формата на колоиден разтвор с концентрации от 5 до 20 ppm (частици на милион), който разтвор се получава вследствие на електролизен процес с изп...
Ако забележите, че листата на кайсията са като прегорели, много вероятно е дървото да изпитва калиев глад. Това е един от овощните видове, който има най-големи изисквания към този елемент. Причината е...
Още през първите дни на януари може да бъде засято ранното зеле. Така някои градинари ускоряват производството. Има обaче едно важно условие за този начин. Трябва да се използва ранен сорт, който след...
Качеството на ракията много зависи от материала, който се използва, от изваряването и съхранението. При дестилацията в казана не трябва да се поставят съвсем сухи гроздови джибри или плодови каши, п...