Градина » Настанете Дебелата Мара на слънчево място

 Настанете Дебелата Мара на слънчево място

Седумът, който произхожда от Китай и Япония, е познат у нас с името Дебела Мара. Месестите му стъбла достигат 55-60 см височина. Разклоняват се и оформят пищна туфа. По цялата им дължина срещуположно са наредени почти овалните, фино назъбени по периферията листа. Те са месести и сочни, дълги 6-8 см. Поради изобилното восъчно покритие изглеждат сивозелени. Цветовете са дребни, събрани в плътно и изпъкнало сенниковидно съцветие, което достига 10-15 см в диаметър. Баграта им може да е кремава, розова, дори червена. Появяват се през август-септември и цъфтят до първите мразове. През зимата стъблата и листата загиват, но корените остават невредими.

Разпространени са няколко сорта

Brilliant e с тъмнорозови цветове, а Carmen - с розовочервени. Meteor e с карминеночервени цветове, а Rubiy Glow - с яркочервени. С най-високи стъбла е сорт Autumn Joy, който достига 60-65 см. Цветовете му отначало са розови, а към есента придобиват ръждиво-кафява багра. И листата се оцветяват през есента в лилаво-кафяво.
Големият седум - S. maximum, който произхожда от Южна Европа, е представен от сорта Atropurpureum. Цъфти с розови цветове, през септември – октомври. Листата му са с лилаво-червен оттенък. На височина растенията достигат 60 см.

Бързо се размножава чрез резници

Дебелата Мара се развива добре на всякакъв вид почви. Предпочита по-леките, песъчливи и добре дренирани. Мястото трябва да е със слънчево изложение.
Когато са необходими големи количества, този седум се размножава със семена. Любителите го размножават и вегетативно. Допиращите се до почвата стъбла образуват коренчета и при удобен случай може да се отделят като нови растения. Резниците се вкореняват много лесно за няколко дни. На открито се засаждат в лехи или на бордюри, на разстояния 40 х 40 см. Освен на открито, дебелата Мара може да се отглежда и в саксии. Съставя се лека почвена смес. Когато през зимата температурата в помещенията е положителна, растенията запазват листата си свежи през цялото време.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Време е да приберете захарната царевица

Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...

Как да си отгледаме градински чай

Ароматният градински чай държи първенство като етеричномаслено и медоносно растение. Има много разновидности, но у нас се отглежда основно Salvia officinalis L. Употребяват се кадифените сребристо-зел...

Пивко вино от малко грозде

Как да си направя вино от малкото грозде от асмата? – пита Г. Мирчева Най-важните условия в направата на виното са захарното съдържание на гроздето и хигиената. Не очаквайте да получите вино за п...

Погрижете се за почвата около фиданките

Грижите за овощните култури продължават и след прибиране на плодовата реколта. Отглеждани в продължение на по-дълъг период от време на едно и също място, овощните видове ежегодно трябва да се подхранв...

Начало