Седумът, който произхожда от Китай и Япония, е познат у нас с името Дебела Мара. Месестите му стъбла достигат 55-60 см височина. Разклоняват се и оформят пищна туфа. По цялата им дължина срещуположно са наредени почти овалните, фино назъбени по периферията листа. Те са месести и сочни, дълги 6-8 см. Поради изобилното восъчно покритие изглеждат сивозелени. Цветовете са дребни, събрани в плътно и изпъкнало сенниковидно съцветие, което достига 10-15 см в диаметър. Баграта им може да е кремава, розова, дори червена. Появяват се през август-септември и цъфтят до първите мразове. През зимата стъблата и листата загиват, но корените остават невредими.
Разпространени са няколко сорта
Brilliant e с тъмнорозови цветове, а Carmen - с розовочервени. Meteor e с карминеночервени цветове, а Rubiy Glow - с яркочервени. С най-високи стъбла е сорт Autumn Joy, който достига 60-65 см. Цветовете му отначало са розови, а към есента придобиват ръждиво-кафява багра. И листата се оцветяват през есента в лилаво-кафяво.
Големият седум - S. maximum, който произхожда от Южна Европа, е представен от сорта Atropurpureum. Цъфти с розови цветове, през септември – октомври. Листата му са с лилаво-червен оттенък. На височина растенията достигат 60 см.
Бързо се размножава чрез резници
Дебелата Мара се развива добре на всякакъв вид почви. Предпочита по-леките, песъчливи и добре дренирани. Мястото трябва да е със слънчево изложение.
Когато са необходими големи количества, този седум се размножава със семена. Любителите го размножават и вегетативно. Допиращите се до почвата стъбла образуват коренчета и при удобен случай може да се отделят като нови растения. Резниците се вкореняват много лесно за няколко дни. На открито се засаждат в лехи или на бордюри, на разстояния 40 х 40 см. Освен на открито, дебелата Мара може да се отглежда и в саксии. Съставя се лека почвена смес. Когато през зимата температурата в помещенията е положителна, растенията запазват листата си свежи през цялото време.
Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...
Ароматният градински чай държи първенство като етеричномаслено и медоносно растение. Има много разновидности, но у нас се отглежда основно Salvia officinalis L. Употребяват се кадифените сребристо-зел...
Как да си направя вино от малкото грозде от асмата? – пита Г. Мирчева Най-важните условия в направата на виното са захарното съдържание на гроздето и хигиената. Не очаквайте да получите вино за п...
Грижите за овощните култури продължават и след прибиране на плодовата реколта. Отглеждани в продължение на по-дълъг период от време на едно и също място, овощните видове ежегодно трябва да се подхранв...