Най-благоприятния срок за сеитба на домати за ранно полско производство е втората десетдневка на февруари. За Южна България се практикува изтегляне с около 7 до 10 дни по-рано. За тази цел се използват полутопли парници, с дебелина на биотопливото около 30 см. Насипаната отгоре парникова почва се овлажнява, подравнява и маркира на разстояния 4-5 см. Семената се поставят внимателно на разстояния 1 см едно от друго и се покриват с 1,5-2 см парникова почва. След това внимателно се подравнява и се притъпква леко с дъска. Парникът се затваря и покрива с рогозка. За площ от 1 кв.м са необходими средно 2,5-3 г семена. Полученият от тях разсад е достатъчен за разсаждане на 100 кв.м. Сеитбата може да се извърши и разпръснато, върху добре изравнена и овлажнена почва.
Когато ще се произвежда по-малко разсад и стопанинът не разполага с оранжерия или парник, семената може да се засеят в дървени или пластмасови сандъчета или други подобни съдове, с дълбочина около 10 см. Те се пълнят със смес от добре разложен оборски тор и парникова почва в съотношение 2:1. Сеитбата също може да бъде разпръсната или на редове при същите разстояния. Те се поставят в отопляемо помещение при същите температурни условия както в парника. За да се осигури дружно поникване, може да се покрият с полиетиленово фолио, като се внимава под него да не се повиши много температурата. След поява на първите кълнове, то се маха и съдовете вече може да се поставят на слънчево място.
За да поникнат семената, температурата през първите 5-6 дни трябва да бъде в рамките на 22-25°С, независимо къде се отглежда разсадът. След появата на първите кълнове, тя трябва да бъде с няколко градуса по-ниска - до към 15-16°С през деня и 10-12°С през нощта. Този режим се поддържа до масово поникване. След това, през целия период на отглеждане на разсада не се допуска превишаване на над 22-25°С през деня и 12-14°С през нощта и преовлажняване на почвената и въздушна влажност. Поливането е само при нужда, със затоплена вода. Ако се появи почвена кора, внимателно се разрохква повърхността, за да не се увредят коренчетата.
Когато растенията развият втори същински лист и вече има зачатъци на втора двойка листа (кръстосване), може да се пристъпи към пикиране.
От момента на прибиране на гроздето много зависи качеството на виното. Затова е задължително дни преди гроздобера да се проверява натрупването на захарите. Вземат се средни проби на всеки 5-6 дни от о...
Свежи ананаси се продават в магазините през цялата година. Розетката от зелени листа, която увенчава върха на плодовете, не е просто украшение. От нея можете да отгледате нови растения, които след 2-3...
Нарцисът може да престои на едно и също място поне пет години, без да се изваждат луковиците му и това няма да се отрази отрицателно на развитието и цъфтежа му. Ето защо, ако сте създали лехи или груп...
Няколко вида молци са изкушени от червения пипер. Молецът по сушените плодове, който напада също ядки, зърно, семена, хлебни изделия, сушени билки силно вреди на подправката. Дребната пеперуда е оцвет...