Градина » Искате ли да берете едри домати?

 Искате ли да берете едри домати?

Старите, опитни градинари отдавна практикуват два агротехнически прийома при отглеждане на високостъблени домати за получаване на по-ранни, едри и качествени плодове. Това сa премахване на колтуците и прекършване на върха на растенията.
През вегетацията на високостъблените домати в пазвите на листата се образуват странични леторасти, наричани в практиката колтуци. Най-бързо и силно израстват тези леторасти, разположени непосредстевно под съцветията. Ако не се премахнат своевременно, те ще отнемат на растенията хранителните вещества и влагата, ще сгъстят насажденията и ще отслабят растежа на основните плододаващи филизи. Това ще доведе до забавяне плододаването и намаляване на добива. Затова колтуците се премахват редовно, когато са достигнали 4-5 см дължина. Препоръчително е да не се образуват големи рани по стъблото, които могат да се инфектират. Практически колтученето се извършва рано сутрин един път на 10 дни, като колтуците се накланят с ръка надолу и леко се отчупват. През денонощието предшестващо колтученето доматовите растения не се поливат, та листната маса да не е наситена с влага и по-слабо да се травмират растенията.
За да се получи по-ранна продукция от високостъблените сортове домати и се отгледат по-едри и качествени плодове на много места в страната се прибягва до прекършване върха на растенията след като са образували четвърти или пети завръз. Изчаква се да образуват два листа над завръза и тогава се извършва прекършването.
Прекършване върха на растенията при някои сортове високостъблени домати става в различни фази. Така например при сорта Идеал върхът се прекършва по-късно – след 7-8 съцветие, а при късните сортове това става над четвъртото съцветие.
Нискостъблените сортове домати не се прекършват, защото стъблото при тях само се задънва.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не оставяйте калатеята жадна

Калатеята (Calathea) принадлежи към семейство Марантови. Тя има декоративни изрисувани листа и красиви цветове. Произхожда от тропиците в Африка, Южна Америка – тихоокеанските острови на Индия и Австр...

Преглеждайте внимателно ягодовия разсад

Когато започнете да засаждате ягодите, първо внимателно огледайте дали е здрав разсадът. Най-опасният неприятел е ягодовият акар, който потиска развитието на растенията и в резултат добивът силно нама...

Настанете краставиците в топлия парник

Краставиците, засети в парници в края на януари, сега са образували 3-4 същински листа. Време е за разсаждането им. За тази цел парникът се зарежда със затоплен оборски тор на дебелина 0,5 м. Насипва...

Не разваляйте вкуса на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Начало