Градина » Бостанът става рано, настанен в оранжерии

 Бостанът става рано, настанен в оранжерии
Ще имате зрели пъпеши и дини още в средата на май

Разбира се първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 градуса. След като като пробият растенията, се понижава на 18-20 градуса, така се предотвратява изтеглянето им. Десетина дни по-късно температурата се повишава отново до 23-25 градуса през деня и 18-20 градуса през нощта.

В саксийката се оставя едно, най-много две стръкчета.

Разсадът е готов за засаждане, когато има добре оформени 3-4 същински листа. Това обикновено става през втората половина на февруари.
При сеитба в началото на януари плодовете започват да зреят около 15-ти май. Ако трябва пъпешите да станат готови през юни, семената се засяват към края на февруари - началото на март. По това време слънчевото греене се засилва, разсадът по-бързо се развива и е готов да иде в оранжериите в началото на април.

Стъклената къща иска специално обзавеждане

Най-напред се подготвят балите слама и траншеите за тях. Използва се суха и добре запазена пшенична слама. За 100 кв. м оранжерийна площ са необходими 1-1,2 т слама при тежина на балата 12-15 кг. При ширина на шеда 3,20 м се правят три надлъжни траншеи с ширина 50-60 см и дълбочина 10-15 см. Ако шедът е широк 6,40 м се правят четири надлъжни траншеи - двете крайни са широки 50-60 см, а средните - 100-120 см. В крайните балите се нареждат надлъжно, а в средата – напречно. Навсякъде, където имат празни места се запълват със слама. При оранжерии с поликарбонатно покритие в крайните траншеи балите слама задължително се разполагат надлъжно. Сламата се навлажнява добре, полива се няколко пъти в продължение на 5-7 дни. Първоначално върху повърхността на балите се разхвърля млян варовик. След като проникне в сламата се внася една трета от амониевата селитра и цялото количество суперфосфат и калиев сулфат. Два до три дни по-късно се внася и останалото количество азотен тор.

Необходимите торове

За бала 15 кг
Амониева селитра 34 % 225 г
Обикновен суперфосфат 18 % 165 г
Калиев сулфат 46 % 60 г
Млян варовик 168 г

Торовете се разхвърлят по дължина на балите и с помощта на цедка се размиват равномерно с вода, за да проникнат в цялата бала. Те не трябва да се измиват в почвата, а оставането им в горния слой е опасно за младите растения. Торовете се внасят в добре наситнено състояние. Обработените бали се покриват с 5-6 см торопочвена смес, която се прави от добре угнил оборски тор и почва в съотношение 1:1.
Когато се обработва сламата, температурата в оранжерията се поддържа 10-12°С. Няколко дена след като се внесат торовете започват ферментационните процеси и температурата в балите се повишава до 45-50°С. След това тя намалява и когато спадне до 30°С и върви надолу се засаждат растенията.
Дупките се правят със заострено дървено садило с дебелина 8-10 см. на разстояние 35-40 см една от друга.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Защо капят листата на фикуса?

Ако новите листа стават все по-дребни, старите жълтеят и капят, растението страда от недостиг на хранителни вещества, нужно е да се пресади в богата хранителна почва. Появят ли се по листата жълти п...

Станете селeкционери на цветя

В природни условия опрашването на растенията се прави от насекомите, които прелитат от цвят на цвят. Резултатът от такова опрашване зависи от случая. Ако се опрашват специално отбрани растения, може д...

В топло гнездо растат здрави зеленчуци

Топлите гнезда са култивационни съоръжения, които дават възможност да се отгледат ранни зеленчуци в сроковете, които бихте го постигнали, ако използвате полутопъл парник, но при значително по-малко пр...

От много дъжд почвата се вкислява

Повечето зеленчукови растения и полезните микроорганизми се развиват при слабокисела или неутрална реакция на почвата – рН да е в границите 6.5-7.0. Киселата среда е по-благоприятна за гъбите, слабо к...

Начало